Dintre localitățile Oltului care mai păstrează obiceiul străvechi al încuratul cailor de Sân’ Toader , comunele Brâncoveni și Osica de Jos sunt singurele care nu ratează organizarea acestui eveniment ce atrage crescătorii și iubitorii de cai la concursul hipic celebru. Nici în acest an nu va face excepție.
Deși multe dintre localitățile Oltului sărbătoreau în prima săptămână a Postului Mare Caii lui Sân’ Toader, obiceiul străvechi se mai păstrează doar la Brâncoveni și Osica de Jos. La eveniment, caii din zonă își vor etala frumusețea și puterea.
Sâmbătă, 7 martie, Primăria Osica de Jos a anunțat că îi așteaptă pe toți locuitorii zonelor învecinate să participe la tradiționala manifestare- concurs ,,Caii lui Sân’ Toader. Punctul de plecare al întrecerii sportive va fi la dispensarul comunal, ora 10.00. Cabalinele se vor întrece în trei probe: tracțiune, viteză și frumusețe, după ce vor face o paradă. Se vor acorda premii în bani, în valoare totală de circa 4000 de lei, iar manifestarea se va încheia cu o horă câmpenească.
Brâncovenenii sunt așteptați în aceeași zi și începând cu aceeași oră pe stadionul din satul Mărgheni, la ediţia aniversară (10 ani) a tradiţionalului eveniment. Se anunță un adevărat spectacol de echitație, cai frumoşi, muzica populară oltenească (17 solişti), dansuri populare (2 ansambluri) şi multe alte suprize ca la zile mari. Sărbătoarea se va încheia abia pe seară.
Prima săptămână din Postul Mare este numită în popor Săptămâna Caii lui Sân’ Toader. Despre Caii lui Santoader se spune că în galopul lor „rup lanțul lui Santion, pentru a înlocui iarna cu vara”. De aici obiceiul numit Încuratul cailor, care se practică și în satele Oltului. Legenda vorbește despre caii lui SânToader care în săptămâna numită Caii lui SânToader, după căderea nopţii, nevăzuţi fiind, prind trup şi formă pentru a pedepsi fetele şi femeile care în această săptămână au tors, au ţesut sau au cusut. Se spunea că singura modalitate în care puteau fi alungaţi era întoarcerea cu gura în jos a tuturor vaselor din casă, acţiune combinată cu descântece pe care astăzi însă, nimeni nu le mai ştie.