Oltenii izolați la domiciliu primesc concediu medical și indemnizație pentru carantină

138

Oltenii cărora li s-a interzis să părăsească domiciliul fiind izolați pe perioada monitorizării stării de sănătate impuse de contactul indirect cu persoane din zone de focar de coronavirus benefiază de concediu medical,  respectiva perioadă nefiind scăzută din numărul zilelor de concediu medical la care are dreptul oricare asigurat.

Potrivit legii, „concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică”. Certificatul medical se obține de la medicul curant, dar se poate elibera și la o dată ulterioară. În cazul carantinei decisă pe fondul pericolului generat de epidemia de coronavirus, a fost stabilit un cod special, care nu a existat până acum.

Salariații nevoiți, în aceste condiții, să absenteze de la locul de muncă, vor beneficia, pe perioada întreruperii activității, de un concediu medical în valoare de 75% dintr-o bază salarială care reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni ale stagiului complet de cotizare. Indemnizația este suportată în totalitate de Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

În acest moment, în Olt nu există nicio persoană în carantină, fiind impusă izolarea la domiciliu pentru 78 de persoane întoarse în țară din Italia.