România are un nou premier desemnat

72

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat azi că l-a desemnat pe Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru. Florin Cîțu este ministru al Finanțelor în Guvernul Ludovic Orban.

 ”Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare… Noi nu ne dorim să blocăm România! Noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor. Așadar, după consultări, acum, am decis deja să fac o desemnare, pentru a mișca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic.
Așadar, astăzi, am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare.”, a anunțat președintele Iohannis.

Florin Cîțu are un masterat în economie, obținut în 2002 la Iowa State University, SUA. A lucrat ca economist la Banca Națională a Noii Zeelande (2001-2003) și la Banca Europeană de Investiții, Luxemburg (2003-2005). A fost, de asemenea, economist independent (2005-2006), întocmind rapoarte despre evoluția macroeconomică, analiza riscului valutar, analiză asupra inflației, rapoarte despre sectorul bancar, consultant pentru obținerea de rating. Lista clienților a inclus Goldman Sachs, JP Morgan, bănci care activează în România. A fost economist șef al ING Bank România (2006-2007) și șef al Direcției Piețe Financiare din cadrul ING Bank România (2007-2011). În 2016, a devenit senator PNL, fiind membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.