Marian Costea, prima surpriză în cursa pentru Primăria Slatina

2966

Primii candidați aruncați de partide în lupta pentru fotoliul de primar al Slatinei se cunosc. Pe  lângă actualul edil Emil Stelian Moț, reprezentantul PSD, în cursa electorală pentru șefia celei mai importante administrații locale din Olt au mai intrat Mario De Mezzo- candidatul PNL, Marius Bălașa- candidatul pro România, Valentin Bucicoiu din partea USR și omul de afaceri Marian Costea. În cele ce urmează încercăm să vă dezvăluim cine este acesta și ce l-a determinat să-și dorească să dea afacerile pe administrație.

– Domnule Marian Costea, sunteți un om de afaceri discret, ce ne puteți spune despre dumneavoastră?

– M-am născut la Slatina acum 47 de ani, aici m-am format ca om și am ales să locuiesc în orașul meu, pe care-l iubesc așa cum este, deși, recunosc, mi-l doresc mult mai frumos, mai prosper și mai interesant pentru toți cei pe care viața îi poartă pe aceste meleaguri.

– Ați anunțat că intrați în cursa pentru fotoliul de primar al Slatinei. Ce v-a determinat să luați o astfel de decizie? Ce vă face să dați liniștea și discreția de până acum pe o funcție publică?

– Este adevărat că am anunțat că voi candida la funcția de primar al Slatinei. Decizia a venit în momentul în care am conștientizat că a venit timpul să mă implic în viața comunității pentru a o sprijini prin expertiza dobândită în timp. Consider că pentru a ajuta oamenii de lângă mine să ducă o viață mai bună se impune o dezvoltare mai accentuată a orașului nostru. Slatina este un municipiu frumos, dar nu suficient, este un oraș în plin proces de modernizare, dar schimbările se fac într-un ritm care nu ne va permite să ajungem să-l vedem așa cum ni-l dorim. Veniturile oamenilor de Slatina sunt acceptabile, dar nu suficiente pentru un trai decent. Platforma industrială nu poate asigura acest nivel de venit, este nevoie de afaceri să asigure un alt nivel salarial. Sectorul IT sau cel al roboticii asigură angajaților venituri net superioare și condiții de muncă speciale. Performanțele elevilor slătineni în acest domeniu ne obligă să ne gândim la viitor, în special la viitorul lor. Dacă vrem să ni-i ținem acasă, lângă noi, trebuie să facem ceva și să le oferim aici ceea ce își doresc.

– Domnule Costea, pe cine ,,aveți în spate”? Ce partid vă susține?

-Vedeți, deși sunt om de afaceri, mă consider un om din clasa mijlocie. Cred în semenii mei și doresc ca ei să fie cei pe care oamenii politici să-i pună în centrul preocupărilor. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Nu spun că foștii primari sau edilul actual nu au făcut nimic pentru slătineni, ci doar că nu i-au pus în centrul preocupărilor pe locuitorii acestei așezări. Dacă o făceau, numărul celor pe care-i vedem triști și preocupați era așa de mic încât reprezentau excepții. Din păcate, lucrurile nu stau așa. Îmi doresc să ajung primar pentru a moderniza Slatina nu după cum vreau eu, ci după cum doresc oamenii ei. Comsider că este extrem de importantă consultarea comunității pentru orice investiție majoră. Ei să fie cei care optează pentru un proiect sau altul, pentru o investiție sau alta. ,,În spatele meu” vreau să fie oamenii care gândesc ca mine. Eu nu exclud un eventual sprijin venit din partea slătinenilor sau a vreunui partid.

 – Ce reacție au avut membri familiei, prietenii, când le-ați spus că doriți să candidați la funcția de primar al Slatinei?

– Soția și fiica mea au declarat că vor fi alături de mine, așa cum au făcut-o întotdeauna. Prietenii au avut diverse poziții. Recunosc, au fost unii care m-au sfătuit să-mi văd de afaceri. Ei mi-au atras atenția că intrarea mea în jocul politic local ar putea să-mi dăuneze, să mă trezesc cu tot felul de controale comandate, cum se practică pe la noi. Îmi asum astfel de riscuri și sunt convins că slătinenii îmi vor fi alături, convinși că a venit timpul să ne unim forțele pentru a ne construi orașul așa cum ni-l dorim. Eu știu, vreau și pot să ofer Slatinei viitorul pe care-l merită.

– Slatina este un oraș care se schimbă continuu. Ce nu vă place, domnule Marian Costea?

– Sunt multe lucruri care nu-mi plac. În primul rând mă deranjează că primarii care au fost au acționat pe principiul ,,Cine face și desface, tot timp are ce face” sau ,,cheltuirea unor sume mult prea mari pe tot felul de petreceri publice”. Cred că altele ar trebui să fie prioritățile unei administrații eficiente. Prioritățile nu trebuie stabilite de primar sau de oamenii din jurul lui, ci de comunitate, prin consultări  periodice. Mie oamenii din municipiu mi-au spus că vor să sprijinim sectorul privat pentru a oferi locuri de muncă bine plătite, care să le determine copiii să revină acasă, să aleagă Slatina în detrimentul marilor orașe. Oamenii mai vor să-și rezolve problemele cu administrația locală fără să piardă timp important plimbându-se de la un birou la altul, de la un ghișeu la altul. Slătinenii vor să știe că pot oricând să-și spună ofurile omului pe care l-au investit cu încredere, că acesta are timp să-i asculte. Cetățenii vor să se simtă în siguranță pe stradă sau în propriile locuințe. Slătinenii au nevoie de locuri de parcare, de creșe pentru a avea unde să-și lase în siguranță copiii și mai puține floricele, petreceri publice sau manifestări culturale la care iau parte doar o mână de oameni.

– Există, domnule Marian Costea, lucruri care vă plac la Slatina? Există proiecte demarate în ultimii ani care vi se par importante pentru comunitate? Puteți da câteva exemple?

– Au fost și proiecte utile comunității care au fost derulate de cei care au condus Slatina. Unul dintre ele este cel privind anveloparea blocurilor, un altul ar fi cel privind înlocuirea lifturilor din blocurile cu zece etaje. O inițiativă bună a fost și construirea cartierului ,,Eugen Ionescu”. Nu vreau să fac referire la calitatea acestor investiții…

– Cum vă gândiți să-i convingeți pe slătineni să vă acorde votul lor?

– Stând de vorbă cu ei pentru a mă cunoaște, a afla cum gândesc și ce vreau să fac, de ce am intrat în bătălia politică. Sper să-i conving să mă voteze ascultându-i și stabilind împreună prioritățile administrației locale.

– Domnule Costea, să înțelegem că intrați în competiția electorală fără promisiuni electorale?

– Nu! Eu le promit oamenilor că vor avea permanent deschisă ușa biroului meu pentru a-și spune doleanțele, că îi voi consulta ori de câte ori vom lua o decizie privind demararea de investiții, că angajații administrației locale vor fi preocupați să le rezolve problemele și nu să-i plimbe de la un birou la altul.

– Dacă ar fi să le transmiteți un scurt mesaj slătinenilor,ce le-ați spune?

– Le-aș spune că a venit timpul să ne construim împreună orașul pe care ni-l dorim.

– Domnule Marian Costea, vă doresc succes!

– Vă mulțumesc și eu!