Rețete străvechi și oameni autentici, surprinse în „Bucătăria Hoinară”. Albumul de fotografie și scurtmetrajul, lansate la Muzeul Județean Olt

196
foto: Răzvan Voiculescu

În căutarea bucătăriilor autentice, așa cum le-au moștenit bunicii noștri, Bucătăria Hoinară a ajuns și pe meleagurile Oltului. Ce a descoperit și ce a ales să surprindă în imagini pentru eternitate va putea fi urmărit în această săptămână la Muzeul Județean Olt unde va fi lansat albumul. Intrarea este liberă.

Cu muzică și vin bun, povestea gastronomică a Oltului, așa cum a fost ea descoperită de către realizatorii proiectul ROST – Esențe Gusturi Stări Românești, care au bătut ulițele satelor, va fi lansată miercuri și la Slatina.

„La 9 ani după primul volum „Bucătăria Hoinară”, continuare a revine cu un nou album de fotografie savuros, purtând semnătură lui Răzvan Voiculescu. Aducând împreună gastronomia și călătoria, albumul devine o compoziție de stări și povești al căror ingredient cheie este pofta de a trăi. Evenimentul de lansare va avea loc miercuri, 19 februarie, de la ora 17.30, în sala de festivități a Muzeului Județean Olt. Amfitrionul serii va fi dr. Laurențiu Guțică, managerul Muzeului Județean Olt. În cadrul evenimentului vor fi proiectate scurtmetrajele documentare realizate în cei doi ani de perindari ai Bucătăriei Hoinare prin țară, scurtmetraje produse de Răzvan Sima, respectiv Șerban Georgescu și Răzvan Voiculescu., este invitația Muzeului Județean Olt.

Albumul de fotografie „Bucătăria Hoinară se întoarce” aduce împreună gastronomia și călătoria, surprinse în peste 360 de pagini. Autorul a bătut țara-n lung și-n lat căutând atât peisaje de vis cât și rețete străvechi și oameni autentici.

„Poveștile din album vorbesc despre „oamenii locului” în bucătăriile lor suspendate-n timp, pregătind feluri de mâncare așa cum știu ei să facă din străbuni: raci oltenești, plăcintă de Runcu Salvei, malasolca, pâine la țest, găină de nuntă împănată, vargabéles sau levișe cu tormaci. Albumul este o compoziție de stări și povești vizuale al căror ingredient-cheie e pofta de a trăi. „Bucătăria Hoinară se întoarce” nu propune rețete, ci mai degrabă întâlniri. Între oameni, locuri, ingrediente – fiecare cu povestea și aroma sa”, explică dr. Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt.

Seara se va încheia cu un microrecital susținut de Costi Dragomir.

Pe aceeași temă:

Prima lansare din țară „ROST. 12 HOTARE”, la Muzeul Județean Olt