Un oltean, arestat pentru că a devastat locomotivele francezilor. Mandat european pe numele lui

245

La perchezițiile desfășurate ieri de către polițiștii de investigații criminale și procurorii D.I.I.C.O.T., împreună cu magistrați și jandarmi francezi, 7 olteni din Slatina și Caracal au fost vizați de descinderi. Unul a fost arestat.

16 percheziții din care 7 în Slatina și Caracal au fost efectuate ieri în vederea destructurării unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro prin furturi de componente de la locomotive, pe teritoriul Franței. În total, în România și Franța, au fost arestate 10 persoane și puse sub control judiciar alte 3.

 “În fapt, în urma unei cooperări judiciare și polițienești internaționale, desfășurate din 2019, de procurorii și polițiștii români, cu magistrații și jandarmii francezi, a fost solicitat printr- un ordin european de anchetă sprijinul pentru completarea probatoriului într-un dosar penal instrumentat de Secțiunea de Cercetări Dijon, împreună cu Brigada de Cercetări Autun, respectiv desfășurarea unor activități de urmarire penală pe teritoriul României. Astfel, au fost efectuate de polițiștii Direcției de Investigații Criminale și cei ai inspectoratelor de poliție județene Cluj, Arad, Olt, Vâlcea și Giurgiu 16 percheziții domiciliare (4 – CJ, 3 – AR, 7 – OT, 1 – VL și 1 – GR) la membrii grupului infracțional.”, arată Poliția Română.

Au fost ridicate înscrisuri, 40.000 de lei, 1.860 de euro, 3 motoare de ambarcațiuni și mai multe bancnote contrafăcute.

A fost arestat preventiv, în vederea predării, un membru al grupului infracțional pentru care exista un mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare franceze, alți 9 fiind deja arestați în Franța, iar 3 plasați sub control judiciar, de asemenea pe teritoriul Franței. Cel arestat este din Olt.

Obiectul dosarului penal intrumentat de autoritățile franceze, cu sprijinul celor române, îl constituie cercetarea a 57 de furturi ce ar fi fost comise de membrii grupului, în perioada februarie – septembrie 2019, în dauna SNCF Franța, cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro. Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive pentru dezmembrare și valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă), stabilindu-se că s-a reușit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone. La aceste daune, se adaugă și costurile ocazionate de distrugerea locomotivelor și aducerea lor în stare de nefuncționare pe termene relativ lungi.

 “De asemenea, se desfășoară cercetări și pentru probarea altor furturi din locuințe și societăți comerciale pe teritoriul Franței, precum și spălare a banilor.”, mai transmit polițiștii.

Mai multe:

Percheziții în Slatina și Caracal la hoți de componente de la trenuri din Franța. Anchetatori europeni, la descinderi