S-a votat: agresorii profesorilor riscă închisoarea. Cadrele didactice au căpătat statut de autoritate publică

193

Elevii, părinții ori alte persoane care perturbă orele la clasă și jignește sau lovește cadrele didactice vor răspunde penal în fața legii, pedepsele fiind majorate. Senatuș a hotărât ieri ca profesorii să primească statut de autoritate publică.

Profesorii au de acum statut de autoritate publică. Senatul a adoptat ieri, în calitate de for decizional, proiectul care vizează învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și de control din învățământul preuniversitar cu statutul de autoritate publică pe timpul și în legatură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

“Conform unui studiu efectuat anii trecuți pentru Ministerul Educației, peste 70.000 de profesori români au fost, cel puțin o dată, jigniți, amenințași sau chiar loviți de către elevi sau părinți. Studiul a fost făcut în 1.200 de școli, cu un număr total de 586.000 de elevi. Dintre aceștia, 2.400 au recunoscut că și-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mărturisit, unii dintre ei cu mândrie, că au bătut, cel puțin o dată, un cadru didactic”, se arată în expunerea de motive.

Ultrajul la profesori se pedepsește astfel: entru amenințare pedeapsa va fi de la 4 luni la 1 an și 3 luni închisoare, pentru lovire va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni. Directorii sunt obligați să anunțe procurorul

Dacă vinovatul are mai puțin de 14 ani, atunci nu va răspunde penal, iar în cazul celorlalți minori pedeapsa se înjumătățeste.

Noul statut le aduce profesorilor imposibilitatea de a mai da meditații, deoarece nu mai pot desfășura activități extra într-un domeniu care are legatură cu activitatea lor obișnuită.