69 de locuințe ANL din Slatina, scoase la vânzare

1380

Cu rate plătite în următorii 10, 15 sau chiar 25 de ani, chiriașii din locuințele ANL din Slatina își pot schimba statutul în proprietari. Pe lista Agenției Naționale pentru Locuințe, actualizată la data de 21 ianuarie 2020, figurează 60 de unități locative ce pot fi vândute chiriașilor.

12.115 unități locative din blocuri ANL din toată țara se pot vinde chiriașilor. Pe lista localităţilor unde autorităţile administraţiei publice locale au întocmit documentaţiile necesare demarării procedurii de vânzare a locuinţelor construite de către ANL prin programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, figurează și Slatina, unde 69 de chiriași au posibilitatea de a deveni proprietari:

După minimum un an de închiriere neîntreruptă, chiriaşii au posibilitatea de a cumpăra apartamentele în care locuiesc, fără ca vânzarea să fie condiționată de vârsta solicitanților, achitând integral prețul locuințelor din sursele proprii și/sau credite ipotecare contractate de la instituții financiare autorizate, inclusiv cu garanția statului (credite acordate prin programul Prima Casă) sau în rate lunare egale, inclusiv dobânda aferentă.

Potrivit unei hotărâri de consiliu local, actualii chiriaşi ANL din Slatina vor putea achita contravaloarea locuinţelor fie integral, fie în rate. Preţurile de vânzare a locuinţelor se pot achita cu un avans de minimum 15% – atât integral, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, fie în rate. În acest ultim caz, ratele lunare se pot achita astfel: în maximum 15 ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere depăşeşte salariul brut pe economie cu cel puţin 80%, dar nu mai mult de 100%; în maximum 20 de ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere depăşeşte salariul brut pe economie cu cel puţin 50%, dar nu mai mult de 80%; în maximum 25 de ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere nu depăşeşte cu 50% salariul brut pe economie. Fondurile ce vor fi strânse din vânzarea locuinţelor ANL vor fi direcţionate către construirea de noi blocuri.

Ultima locuință aprobată spre vânzare este în ANL-ul de pe str. Armoniei, bl4 scA, cu plata în rate lunare egale, eșalonate pe o perioadă de 25 de ani (300 luni).

În Slatina au mai fost construite locuințe ANL și pe str. Orhideelor și Aleea Bradului.