24 ianuarie 1859, ziua în care s-a născut ROMÂNIA, 14 ani de la o horă record mondial la Slatina

256

Zi de sărbătoare națională, când tot românul sărbătorește prin nemuncă ziua în care s-a născut România. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezintă Unirea Principatelor Române sau ”Unirea Mică”. Victoria înaintașilor a fost cinstită în urmă cu 11 ani la Slatina prin stabilirea unui record mondial- cea mai mare Horă a Unirii. Iar astăzi sunt organizate numeroase manifestări cultural-artistice.

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales la 5/17 ianuarie 1859 domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie și domn al Munteniei. Țelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în 2014. În această zi, autoritățile administrației publice organizează diverse manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Inima Oltului aniversează astăzi, ca tot românul, Mica Unire, autortitățile organizând un ceremonial militaro-religios, cu depunere de coroane, la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Și la Muzeul Județean Olt sunt organizate activități culturale: vizitarea gratuită a expozițiilor de bază și temporare între orele 9,00-17,00 și vernisarea expoziției de pictură Marius Turaiche, ora 11,30, la Galeria Artis.

Slatina, o horă record

Nu trebuie uitat că Slatina a stabilit cu prilejul celebrării Zilei Unirii un record mondial. Pe 24 ianuarie 2006, peste 15.000 de persoane s-au prins la Slatina în cea mai mare horă a unirii. Guinness World Records a confirmat recordul, hora de la Slatina fiind menţionată acum în documentele oficiale cu  13.828 de participanţi- numărul ecusoanelor pe care le-a confecționat primăria, care nu se aștepta la un aflux atât de mare de persoane.