Procesul lui Dincă ar putea începe după 1 aprilie. S-a cerut strămutarea de la Olt

134

Tribunalul Olt este instanţa care va judeca pe fond dosarul cazului Caracal, dacă nu se va decide strămutarea. Procesul celui mai mediatizat caz al anului 2019 ar putea începe abia peste câteva luni, caracaleanul Gheorghe Dincă urmând a fi judecat pentru trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte, iar complicele său Ștefan Risipițeanu pentru viol.

Dincă a fost reţinut de procurorii DIICOT în noaptea de 26/27 iulie 2019, de atunci el fiind cercetat în stare de arest preventiv și recunoscând în fața anchetatorilor că le-a răpit, sechestrat, violat și ucis pe cele două fete- Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu. Dosarul Caracal a fost înregistrat pe 15 ianuarie 2020, Gheorghe Dincă fiind trimis în judecată pentru săvârșirea unui număr de 8 infracțiuni (trafic de persoane, trafic de minori, viol – două infracțiuni, omor calificat – două infracțiuni și profanarea de cadavre sau morminte – două infracțiuni).

Procesul ar putea însă începe peste câteva luni. ”Am făcut o cerere către Tribunalul Olt. Am solicitat să ne trimită și nouă rechizitoriul. L-am primit. După 1 martie se va fixa termen pentru soluționarea cererilor și excepțiilor pe care noi le putem formula. Acestea pot fi admise sau respinse. Poate să trimită dosarul înapoi la procuror pentru competări. Cu calea de atac la Curtea de Apel se ajunge undeva pe la 1 aprilie, iar mai apoi abia se poate fixa data de începere a acestui proces”, a declarat Carmen Obârșanu, avocata familiei Melencu.

Deja apărătorul familiei Măceșanu a cerut strămutarea procesului. ”Ne-am deplasat la Tribunalul Olt pentru a depune două cereri, una de strămutare a acestui dosar și o cerere cu mai multe excepții. În primul rând, am solicitat strămutarea acestei cauze pentru ca acest complet de judecată să nu fie afectat de imparțialitate privind modalitatea justă în care ar trebui să efectueze cercetarea judecătorească. Este de notorietate și știm cu toții nivelul la care comisarul Alexe, fiind prieten cu lumea interlopă, ar putea să implice cumva judecătorii și să avem suspiciuni rezonabile cu privire la imparțialitatea lor. Referitor la excepții, am sesizat nelegalitatea actului de sesizare a instanței de judecată și trimiterea dosarului în vederea unor completări”, a precizat avocatul Aurel Moldovan.

Procurorii îl pot acuza pe Dincă de omor calificat prin cruzimi, o faptă mult mai gravă pentru care Codul Penal în vigoare prevede închisoare pe viaţă. Pentru celelalte fapte de care este acuzat Gheroghe Dincă, viol, lipsire de libertate şi profanare de cadavre, pedepsele sunt de până la 12 ani de închisoare.