Poliția Olt recomandă atenție sporită în trafic în această mini-vacanță

68

De mâine și până luni, elevii și bugetari se află în mini-vacanță, week-endul fiind prelungit cu ziua de vineri, 24 ianuarie, declarată zi de sărbătoare națională. Așteptându-se ca traficul să fie aglomerat, IPJ Olt le recomandă șoferilor să fie prudenți.

Cea de-a doua mini-vacanță a acestui an va aduce, ca de obicei, aglomerație în trafic, românii profitând de prelungirea week-endului și folosind zilele libere fie pentru a-și vizita rudele, a merge la cumpărături sau pentru un mini-concediu. Cum traficul rutier se va intensifica pe Drumul Național 65, polițiștii olteni le-au transmis câteva recomandări șoferilor:

  • Să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să certificați starea autovehiculului.
  • Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
  • Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
  • Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă, de asemenea, șoferilor să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
  • Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Cum carosabilul ar putea pune probleme șoferilor, IPJ Olt le reamintește că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să fie  echipate cu dispozitive antiderapante.

ʺNerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.ʺ, atenționează IPJ Olt.