Tribunalul Olt condamnă eliminarea pensiilor speciale. CSM a decis sesizarea Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare și a Consiliilor consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni

100

La solicitarea CSM, azi au avut loc Adunările generale ale judecătorilor din toate instanțele, judecătorii, tribunal și curți de apel, precum și ale procurorilor din toată țara pentru a decide ce poziție vor avea față de intenția de abrogare a pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor de serviciu ale magistraților. Tribunalul Olt a decis respingerea modificărilor propuse şi care vizează eliminarea dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu.

Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat din partea fiecărei instanțe și unități de parchet un punct de vedere motivat privind abrogarea pensiilor.  Adunările generale au avut aceeași oră de începere, de la 12.00. În urma adunărilor, judecătorii de la mai multe instanţe au decis să îşi suspende activitatea pe termen nelimitat, printre acestea aflându-se  Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă din ţară.

Decizia Tribunalului Olt a fost transmisă printr-un comunicat de presă: ” Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Tribunalului Olt este abilitat să aducă la cunoştinţă publicului faptul că la data de 21.01.2020 a avut loc Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Olt pentru a formula un punct de vedere motivat, relativ la iminenta abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenței și afectării statutului constituțional al judecătorilor. Reamintim cu această ocazie că, în cuprinsul considerentelor Deciziei nr.873/25.06.2010, Curtea Constituţională a reţinut că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională. La fel de adevărat este că opiniei publice i-a fost indusă ideea că pensia de serviciu ar fi un „privilegiu” necuvenit, de care beneficiază atât magistrații cât şi personalul auxiliar, ignorându-se regimul restrictiv impus acestor categorii profesionale, plin de incompatibilități şi interdicții, riscurile şi responsabilitatea pe care le implica exercitarea profesiei, care impun acordarea unei remuneraţii adecvate atât în timpul activităţii, cât şi după încetarea acesteia . Faţă de demersul puterilor executivă şi legislativă, în vădită contradicţie cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, judecătorii Tribunalului Olt susţin respingerea modificărilor propuse şi care vizează eliminarea dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu, însuşindu-şi punctul de vedere exprimat prin Hotărârea CSM nr. 56/10.04.2019″ .

Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare și a Consiliuliilor consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni din perspectiva afectării statutului judecătorilor / procurorilor ca efect al potențialei abrogări a dispozițiilor legale privind pensia de serviciu, în vederea transmiterii unui punct de vedere.

Pe 28 ianuarie, parlamentarii vor vota eliminarea pensiilor speciale.