Nu se mai cer adeverințe pentru pensie sau șomaj!

1933

De la 1 ianuarie 2020, adeverințele de salariat pentru pensie sau șomaj au fost eliminate! Toate instituţiile subordonate Ministerului Muncii au primit acces în Revisal.

Agenția Națională de Muncă și Casa Națională de Pensii au, începând de la 1 ianuarie 2020, acces direct la Registrul de evidență a salariaților (Revisal). Persoanele fizice care vor să ceară pensie sau șomaj nu mai au nevoie de adeverințe de vechime pentru a cere aceste drepturi.

Măsura a fost luată de ministrul muncii, Violeta Alexandru, prin Ordinul 1.783/2019. „Nu accept ca o persoană care trebuie să primească, la timp, indemnizație, pensie, ajutor de șomaj să meargă personal după diferite adeverințe sau să aștepte ca o instituție să îi comunice alteia diferite informații. Fac un prim pas de simplificare din respect pentru cetățean: toate instituțiile din coordonarea Ministerului Muncii iau, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situația solicitantului, direct din Revisal”, a anunțat ministrul.

Revisal conține datele salariaților care au muncit, muncesc și vor munci în România, acesta fiind introdus în anul 2011. Practic, în acel an s-a trecut de la vechile cărți de muncă la evidența electronică a muncii.