A erupt un vulcan. 450.000 de persoane evacuate, atenționare MAE

325

Autoritățile filipineze au ordonat evacuarea unei zone de 17 kilometri în jurul vulcanului Taal. Peste 450.000 de persoane au primit ordin de evacuare.

20 de vehicule ale armatei și 120 de militari participă la operațiunea de evacuare a oamenilor iar mai multe elicoptere sunt pregătite pentru a interveni în caz de urgență, în urma erupţiei vulcanului Taal din Filipine.

Vulcanul este înconjurat de un lac, o destinație turistică populară, frecventată de numeroși vizitatori.

Potrivit ONU, se estimează că peste 450.000 de persoane locuiesc în zona de pericol de 14 kilometri în jurul vulcanului Taal, care este situat la aproximativ 70 de kilometri sud de Manila.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Filipine că în Manila se înregistrează în continuare căderi de cenuşă, iar atmosfera este extrem de încărcată. Aeroportul din Manila (Ninoy Aquino International Airport) este închis de duminică, iar, începând de luni, şcolile au fost închise în zona metropolitană a capitalei Manila şi regiunea Luzon.
MAE recomandă cetăţenilor români să nu călătorească în Filipine în această perioadă, iar pentru cei care se află deja în această ţară, în zonele afectate, să respecte întocmai indicaţiile autorităţilor locale, să folosească măşti de protecţie şi să se informeze cu privire la activitatea vulcanului Taal. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Manila: +63288927682, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă, precum şi la adresele de poştă electronică manila.consul@mae.ro / manila@mae.ro.
De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Filipine: +639178170939. Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Republica Filipine sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Manila şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.