Vaccinare gratuită a fetelor între 11- 14 ani împotriva cancerului de col uterin

230

Ministerul Sănătății a anunțat că va demara în această lună vaccinarea gratuită împotriva HPV. Primele 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite la nivelul direcțiilor de sănătate publică.

Anul 2020 începe cu lupta împotriva cancerului de col uterin, Ministerul Sănătății demarând Campania gratuită de vaccinare. Imunizarea se va face din această lună în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

Primele doze de vaccin au ajuns la DSP Olt, în funcție de cerere acestea putând fi suplimentate. Conform Ministerului Sănătății, numărul dozelor de vaccin anti-HPV poate fi suplimentat la nivel național până la 2.100.000.

Potrivit statisticilor, în România, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin o dată la două ore și aproape 2000 pierd lupta cu această boală cauzată de virusul HPV, în fiecare an. Mai mult, țara noastră este pe primul loc în Uniune Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin acest tip de cancer, femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani fiind cele mai afectate de cancerul de col uterin.