Astăzi oltenii taie porcul. Tradiții de Ignat

136
foto: Viața Liberă

Deși oltenii au dat startul Ignatului mai devreme, unii chiar din vară de frica pestei porcine, mulți respectă tradiția și sacrifică suinele astăzi. Sacrificarea se face după un anumit ritual, respectat din bătrâni.

Astăzi, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, în tradiție ziua purtând denumirea de Ignat și fiind destinată sacrificării porcilor în gospodării care să fie pregătiți în bucate alese, special pentru Crăciun și Anul Nou.

Tăierea porcului este un prilej de reunire a familiei, toți membrii participând la ritual. Obiceiul s-a actualizat, puțini însă mai respectând tradiția pârlirii cu paie sau crestarea semnului crucii în fruntea animalului.

Chiar dacă Ignatul pică întotdeauna în plin post, iar pomana porcului intră în conflict direct cu acesta, doar gospodinele mai în vârstă rezistă tentației, ceilalți abia așteptând să ducă tradiția până la capăt, carnea porcului fiind mai gustoasă ca oricând în an. Conform tradiţiei, pomana porcului se serveşte cu mămăligă, murături și ţuică fiartă.