Peste porcină a ajuns și în Mărunței

290

Pesta porcină lasă tot mai mulți olteni fără porc în prag de Ignat. Încă o localitate din Olt este lovită de virusul pestei porcine, a 28-a: Mărunței. Autoritățile sanitar-veterinare au luat măsuri de ucidere a tuturor porcilor vii din gospodăria în care a fost depistat focarul.

Pesta porcină se menține încă în județul Olt și, în timp ce unele focare sunt stinse, apar altele noi. Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt au fost confirmate 124 focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populaţiei, în 28 localităţi: Cilieni-7 focare, extravilanul localităţii Ianca-3 focare, Ianca-2 focare, Dăneasa-3 focare, Sprîncenata-11 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare, Stoeneşti-9 focare, Drăgăneşti Olt-3 focare, Văleni-2 focare, Orlea-17 focare, Studina-4 focare, Gura Padinii-5 focare, Ipoteşti-2 focare, Coloneşti-1 focar, Grojdibodu-12 focare, Gîrcov-4 focare, Vîrtopu-1 focar, Brebeni-1 focar, Crîmpoia-4 focare, Şerbăneşti-2 focare, Fărcaşele-1 focar, Ghimpeţeni-2 focare, Obîrşia Nouă-1 focar, Potcoava (Fălcoeni şi Sineşti) – 4 focare, Perieţi-1 focar, Grădinile-7 focare, Corabia-1 focar, Curtişoara-1 focar, Poboru-2 focare, Mărunței 1 focar.

Ultimul focar confrimat este la Mărunței. “Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că  în data de 17.12.2019, la sediul Instituţiei Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, ocazie cu care a fost supus aprobării planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane într-o exploataţie nonprofesională din localitatea Mărunţei, în baza buletinului de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, la data de 15.12.2019, încă de la declararea suspiciunii în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt şi au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale.”, a transmis DSVSA Olt.

Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție : UAT Marunţei(Marunţei, Gigartu, Bălăneşti, Malu Roşu); FV 34 Comani ;

Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere:  UAT Draganeşti-Olt (Draganeşti-Olt, Comani); UAT Farcaşele (Farcaşele, Ghimpaţi, Farcaşu de Jos, Hotărani); UAT Dobrosloveni (Dobrosloveni, Reşca, Reşcuta, Potopinu); UAT Coteana (Coteana); exploataţia comerciala de suine din localitatea Ipoteşti; UAT Izvoarele (Izvoarele, Alimaneşti); UAT Vîlcele(Vîlcele, Vîlcele de Sus); FV 33 Coteana; FV 35 Bercica; FV 39 Reşca.

Autoritățile sanitar veterinare atenționează că pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.