Marș comemorativ pe străzile Balșului pentru cele 1166 de victime ale Revoluției

311

A fost revoluție ieri pe principala arteră de circulație din orașul Balș. Una reconstituită cu respect pentru victimele din decembrie 1989. Zeci de elevi de la Liceul Teoretic Petre Pandrea au defilat cu steagurile tricolore decupate până la Monumentul Eroilor.

Un proiect despre Revoluție adresat liceenilor pentru ca aceștia să conștientizeze imporanța istorică a momentelor de acum 30 de ani și să aducă un omagiu celor care s-au jertfit pentru eliberarea de sub jugul comunismului se desfășoară în aceste zile la Balș, când aniversăm trei decenii de când românii și-au câștigat în stradă libertatea și au pus capăt comunismului. Revoluția pornea pe 16 decembrie, acum 30 de ani, la Timişoara, pe 16 decembrie. Acest moment crucial pentru istoria noastră recentă a fost marcat de către elevi şi profesori de la Liceul Teoretic Petre Pandrea Balș, printr-un Marş comemorativ pentru cele 1166 de victime dintre care 47 copii.

“Participanţii, afişând steagul României sau pe cel cu stema decupată şi banere, au mers până la Monumentul eroilor din localitate unde a fost ţinut un moment de reculegere şi a fost intonat imnul naţional Deşteaptă-te române, cântec ce a fost şi pe buzele revoluţionarilor din 1989. Măştile de culoare albă, purtate în semn de omagiu de către participanţi, simbolizează puritatea şi inocenţa celor 47 de copii sacrificaţi pe altarul libertăţii. Activităţile dedicate Revoluţiei Române vor continua cu un Colocviu care propune aprofundarea contextului naţional şi internaţional din 1989.”, a transmis liceul, postând pe pagina de socializare imagini de la acțiune.

Acțiunea liceenilor bălșeni a fost apreciată de către edilul localității, care a ținut să-i dea exemplu și să-i felicite. “Felicitări profesorilor și elevilor de la Liceul Teoretic Petre Pandrea pentru organizarea Marșului pentru Comemorarea celor 1166 de eroi martiri ai Revoluției Române! La 30 de ani de la evenimentele care au schimbat destinul României și al multora dintre noi, asemenea inițiative ne reamintesc cine suntem și cât de greu ne-am recăpătat libertatea. După 3 decenii, vremea bilanțului ar trebui să ne arate că sacrificiul uman nu a fost în zadar și că România este țara liberă, adevărată și frumoasă la care au visat toți cei care s-au jertfit în Decembrie 1989.”, este mesajul primarului Mădălin Ady Teodosescu.

Printre eroi-martiri ai țării din acele vremuri se numără și zece din judeţul Olt. La evenimentele din decembrie 1989 şi-au pierdut viaţa: Ion Argherie, din Rotunda, soldat în termen la UM 01026 Bucureşti; Nicolae Ciobanu, din Tufeni, soldat în termen la UM 01210; Daniel Popa, din Drăgăneşti, soldat în termen la UM 0865 Câmpina; Victor Olaru, din Pârşcoveni, magazioner; maior Burcea Andrei – Caracal; Călin Adrian – Vlădila; Motohan Silviu – Traianu; Radu Gheorghe Ioan – Slătioara; Sasu Ion – Slatina; sublocotenent Sîrbulescu Iancu – Obârşia.