Locuiește de ani buni peste hotare însă trăiește și „respiră” românește și nu pierde nicio ocazie de a arăta străinilor frumusețea portului sau tradițiilor noastre. Slătineanca Ana Liliana Ionescu le „Descoperă România” străinilor și mobilizează conaționalii să se mândrească și să nu-și uite rădăcinile. Este președinta Asociației Edificando Suenos.
Prima colindă românească s-a auzit la un radio din Tenerife anul trecut fiind adusă special pentru comunitatea de români de acolo de către o slătineancă, împreună cu Grupul Folcloric Unirea. „Din cele 2269 de românce, dintr-un total de 4213 de rezidenți români în insula Santa Cruz de Tenerife, potrivit surselor oferite de INE (Institutul național de Statistică spaniolă) la data de 1 Ianuarie 2018 putem spune cu mândrie că am avut inițiativă de a înființa un grup folcloric Unirea și anul trecut s-au auzit primele colinde în Insulele Canare în limba română la radio Sur Adeje, am fost la Primăria Arona unde ne-au întâmpinat consilieri și au luat câte o gustare oferită de dna Angelică Tihan. Am reușit să transmitem tradițiile cu persoane voluntare care și-au adus din țară costume populare și câteva obiecte de artizanat .”, povestește Ana Lliana Ionescu.
Însă acțiunile în care România este promovată sunt organizate de mulți ani de către slătineancă.
„Sunt din Slatina și de 7 ani fac activități socio culturale în Tenerife pentru comunitatea de români și mai departe la autoritățile locale, guvernamentale, ca să ne cunoască”, se prezintă slătineanca.
În primăvară, turiștii din Tenerife au luat contact cu frumusețea portului popular, dar și ospitalitatea românească în cadrul ediției din acest an a “Festivalului de Conviețuire Intercontinentală”. Româncele stabilite acolo au participat la manifestări atrâgând atenția în special prin parada costumului popular.
În vară, a fost organizat un alt eveniment cu parada costumelor din colecția Angelicăi Țigan – „România în Inima mea” cu colaborarea Primăriei Adeje, unde nu a refuzat invitația de a se îmbrăca în port popular românesc chiar un deputat Tamara Raya de la camera de congres Madrid și alte persoane cunoscute importante de pe cea mai mare insulă din arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic, aparținând Spaniei: Rita Cordobes- director revista „Mas Mujer”, consiliera de la Primăria Arona- Elena Cabello Moya, invitați din Senegal, Uruguay, Peru.
Mai puteți citi:
https://realitateaoltului.ro/2019/02/25/portul-popular-romanesc-promovat-in-tenerife/
Sub sloganul „Descoperă România”, de 1 Decembrie, primarul localității Guia de Isora și consilieri au fost invitați să se alăture comunității de români pentru a serba Ziua României, să ne cunoască tradițiile, muzica, gastronomia si istoria. Iar edilul josefa Mesa, încântată, chiar a jucat Hora Unirii.
"Descubre RUMANIA", Un evento organizado por la Asociación Edificando Sueños por la Igualdad en colaboración con el Ayuntamiento de Guía de Isora, celebrando el Día Nacional de Rumanía. Muchas gracias a tod@s por la colaboración.
Publiée par Mario Marian Dobrescu sur Lundi 2 décembre 2019
„Am plecat din România dar România a rămas în Inima mea”
Slătineanca a ajuns pe meleaguri străine în 2002. „Totul a început cu ideea soțului să mergem în Europa (el din 1994 tot era plecat în Israel) și am ajuns în 2 de octombrie 2002 în Insulele Canare,Tenerife, împreună cu fiica mea cea mare Denisa Carmen care este născută la Spitalul județean Slatina și atunci avea 3 ani și 7 luni de zile. Experiența anilor fără acte ne ajută să creștem, să sperăm și să continuăm misiunea de imigrant. Tata a fost locotenent colonel Rizea Gheorghe, ofițer de muzică la unitatea militară…la Școala de Poliție din Slatina a ieșit la pensie și a înființat fanfara civilă… ceva trebuie să lăsăm societății. M-am întors în vara lui 2004 și am născut a doua fetiță în 2005, pe Patricia Mihaela, tot la același spital și cu ajutorul aceluiași domn doctor Ion Eeremia, un om deosebit. În anul 2006 m-am întors cu ficele mele la soț în Tenerife”, ne dezvăluie slătineanca povestea sa.
De 7 ani, românca s-a implicat în acțiuni culturale, căutând să le arate străinilor valorile noastre și bogăția culturală, dar și să-i unească pe români. „Din anul 2012 am început să fac activități în Tenerife prima oară pe cont propriu, după aceea ca reprezentant al comunității de români din Tenerife. Nu a fost ușor că gândeam o viziune la oameni. Erau deja descurajați de alții. Am avut inițiativă să facem prima ediție a bluzei universale IA în 24 iunie 2017. Un succes! De atunci au început să își aducă haine populare românești din țară tot mai multe românce. A doua ediție a fost mai mare cu invitați Senatoare Olivia Delgado, consilieri de la trei primării Adeje Arona și Guia de Isora, am găsit sponsori români care aveau restaurante Siempre Listo ,Restaurant 3.60, magazinul românesc și mulți sponsori care au afaceri. Oamenii participă dacă le ceri. Nu mi-a fost rușine pentru că era o activitate pentru imaginea noastră. Multumesc tuturor colaboratorilor și mai ales echipei de organizatori – Ramona Mihai, Mariana, Irina Popescu, Gisela, Lenuța, Patricia, dnei consiliere Angeles Gonzales Rodriguez, Marian Dobrescu Flori, Mihaela, Ana Mois!”, spune Ana Liliana Ionescu.
Din 2018, slătineanca face parte din Asociația Edifică Visele (Edificando Sueños) care luptă pentru drepturile femeilor și le încurajează să participe la cursuri de formare profesională gratuite și de autoapărare.
Slătineanca anunță că în curând se va întoarce în țară unde își propune să aplice ce a învățat alături de asociația din Tenerife, să organizeze proiecte pe tema violenței domestice și cursuri în școli destintae elevilor „pentru ca tinerii să se respecte și să nu mai trăiască cu frici”.