Dr. Renică Diaconescu, în videoconferință cu studenții UMF Iași, după inițiativa lăudabilă privind viitorul tinerilor medici

109

Senatorul PSD de Olt Renică Diaconescu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României și șeful secției Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina se numără printre parlamentarii care au reușit să identifice o soluție pentru rezolvarea crizei rezidențiatului și căruia i se datorează și rezolvarea numărului de posturi scoase la concurs. Pentru a-i mulțumi, dar și pentru a-i cere sfaturi, viitorii medici care se pregătesc la Iași au solicitat o videoconferință cu specialistul oltean.

Astăzi, în Aula Magna a Universității de Medicină și Farmacie din Iași, studenții se vor întâlni într-o videoconferință cu dr Renică Diaconescu, senatorul de Olt care a propus și a obținut modificarea legislației privind rezidențitul. Astfel, în următorii 5 ani numărul minim de posturi aprobate pentru concursul de rezidențiat va reprezenta cel puțin numărul de absolvenți de medicină generală din anul respectiv.

Viitorii medici doresc să-i mulțumească senatorului pentru inițiativa sa ca vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Senatul României, datorită căruia s-au înscris la rezidențiat peste 8000 de tineri absolvenți pentru 4700 de locuri, iar numărul de locuri se va suplimenta cu peste 2000.

,,Era o problemă cu numărul de absolvenți și cu numărul de locuri scoase la concurs. Absolvenții Facultății de Medicină care rămâneau pe dinafară, după estimările noastre 700-1.000 de oameni, nu puteau să ia nici șomaj. Este singura facultate dupa a cărei absolvire nu puteai să lucrezi dacă nu intrai la rezidențiat, tinerii medici plecau în străinătate să lucreze sau să se specializeze! Peste 4-5 ani România ar fi rămas fără medici mai ales în orașele fără clinici universitare. Ar fi trebuit să prelungim activitatea unor medici peste vârsta de pensionare. Doresc ca tinerii medici să rămână în țara care i-a crescut și să trateze părinții și bunicii lor!”, a transmis dr. Renică Diaconescu.

Totodată, la videocondferința medicului slătiean cu studenții vor avea loc dezbateri cu privire la viitorul tinerilor medici în Romania.