Condamnare pentru slătineanul care a amenințat-o pe jurnalista Șercan, instigat de fosta conducere a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”

116

1 an de închisoare cu amânare este pedeapsa primită de ofițerul Adrian Bărbulescu, autorul amenințărilor cu moartea primite de către jurnalista Emilia Șercan, în urma dezvăluirilor privind tezele de doctorat plagiate în cadrul instituției. Slătineanul și-a mărturisit că a fost instigat chiar de către rectorul academiei.

Magistrații Tribunalului București au admis acordul de recunoaștere a vinovăției și l-au condamnat la 1 an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pe Adrian Bărbulescu, ofițer de poliție în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, slătineanul cel care i-a trimis mesaje de amenințare jurnalistei Emilia Șercan. El va fi supravegheat o perioadă de 2 ani. Decizia poate fi atacată.

În schimbul unei pedepse mai blânde, slătinenaul i-a turnat pe fostul prorector al Academiei, Petrică Marcoci, și pe rectorul instituției, Adrian Iacob, pentru instigare la șantaj. Potrivit acestuia, cei doi l-ar fi convins să îi trimită mesaje Emiliei Șercan.

 „La sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare (un mesaj tip text şi cinci mesaje folosind aplicaţia Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliţie, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi, pe parcursul săvârşirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Bărbulescu lucrează la biroul de cooperare inter-universitară al Academiei de Poliție, unde a fost angajat imediat după absolvire, în 2018.