La mulți ani, Nicolae! Sfântul Nicolae, de la Moșul cu nuielușe, la cel care aduce iarna

60

Astăzi, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, Moșul cel Bun care le aduce daruri în ghetuțe copiilor cuminți, prilej de sărbătoare pentru orice creștin, fie că își serbează onomastica, fie că dorește să le ofere celor dragi cadouri.

În credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de San-Nicoară. Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de razboi. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna- Moșul își scurtură barba sură și începe să ningă.

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele, în care Moșul pune daruri- de obicei dulciuri. Cei neascultători știu că Moșul îi va apostrofa oferindu-le o nuielușă, cartofi sau cărbuni.

În zilele noastre, această zi a devenit una a darurilor, cât și a activităților caritabile.

Ca orice tradiție populară, ea este însoțită și de obiceiuri și superstiții. În unele zone, oamenii aduc în casă cregunțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă înfloresc, vor ști că anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții. În altele, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.

Aproximativ 800.000 de cetăţeni români, dintre care peste 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae. Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc ziua numelui sâmbătă majoritatea se numesc Nicoleta. Există și românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Majoritatea bărbaţilor care îşi sărbătoresc onomastica respectiv se numesc Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae.

Noi le urăm LA MULȚI ANI tuturor!