CAO atenționează: Protejaţi apometrele şi conductele de apă împotriva îngheţului, altfel plătiți înlocuirea

137

Temperaturile au început să scadă sub pragul înghețului, iar pentru a nu întâmpina probleme cu apa de la robinete, fiecare localnic trebuie să aibă grijă de conductele de apă, să le protejeze împotriva gerului.  CAO a  transmis câteva recomandări consumatorilor.

Compania de Apă Olt, principalul operator pentru prestarea serviciului public de alimentare cu apă, canalizare şi epurarea apelor uzate recomandă tuturor beneficiarilor serviciului de alimentare cu apă potabilă să protejeze instalaţiile proprii de alimentare cu apă, în perioada de iarnă, când temperaturile scad sub 0 grade Celsius. Ignorarea măsurilor poate duce la îngheţarea şi distrugerea conductelor de apă, a robineţilor, a apometrelor şi la întreruperea alimentării cu apă potabilă a instalaţiilor interioare din locuinţe.

“În scările de bloc, ferestrele şi uşile trebuie să fie închise şi verificate, periodic, pentru a evita fenomenul de îngheţ. Se recomandă și înlocuirea geamurilor sparte, acolo unde este cazul. Conductele de apă au nevoie de un strat protector termic împotriva îngheţului, astfel de materiale speciale pentru izolat conducte găsindu-se în magazinele specializate. Apometrele trebuie izolate cu materiale termoizolante, iar pentru cele care sunt montate într-un cămin trebuie să existe capac care se închide etanş. Şi branşamentul de apă expus temperaturilor negative, trebuie izolat corespunzător pentru a nu îngheţa în perioada de iarnă. Compania de Apă Olt recomandă utilizatorilor care locuiesc la case, să verifice şi să izoleze robineţii din curte, respectiv căminele de apometru”, a transmis CAO.

În plus, compania atrage atenția că responsabilitatea luării de măsuri împotriva înghețului cade în sarcina utilizatorilor sau a asociaţiilor de proprietari, spaţiul unde există reţele interioare de distribuţie apă fiind un drept de bun comun al proprietarilor din imobilul respectiv. În cazul în care apometrele sau instalaţiile de apă se defectează din cauza îngheţului, pentru că nu au fost protejate corespunzător, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora.

“Pentru problemele legate de funcţionarea contoarelor sau a serviciului public de alimentare cu apă, cetăţenii pot suna la numărul de telefon: 0249 423 419, Dispeceratul Companiei de Apă Olt sau pot scrie mesaje pe pagina de Facebook a instituţiei.”, mai informează CAO.