Liceul Titulescu- 100 de ani de învățământ pedagogic în Olt

235

A dat țării mii de educatori și învățători, fiind singura unitate de învățământ din județul Olt care școlarizează viitoarele cadre didactice și artiști. Pe 9 noiembrie, Liceul “Nicolae Titulescu” Slatina, cunoscut drept Liceul Pedagogic, împlinește 100 de ani de existență. Manifestările dedicate aniversării unui secol de învățământ vor fi organizate mâine.

În 1925, în județul Olt finalizau cursurile profilului educatori- învățători primii 72 de absolvenți, menționați în anuarul judeţului, la pagina 95, ca absolvenți ai  Şcolii Normale „Preda Buzescu”- „cari au ocupat locuri în învăţământul primar rural, din judeţul nostru şi din judeţele învecinate”. Liceul Titulescu are o tradiţie de un secol, inaugurarea unității de învățământ fiind făcută pe 9 noiembrie 1919, sub denumirea de Şcoala Normală de Băieţi, cu internat în localul din strada Obrocari, nr. 76, o donaţie testamentară a boierului Ion Iliescu.

De atunci, la Slatina s-au școlarizat mii de cadre didactice, dar și numeroși artiști în cadrul Școlii de Muzică și Arte Plastice a liceului, ce funcționează din 1960 avându-l drept patron spiritual pe marele pianist Dinu Lipatti, cel care şi-a petrecut până la vârsta de 15 ani verile aici, oraşul natal al mamei sale, cel mai renumit cursant fiind soprana Felicia Filip.

Acum, unitate cu învăţământ primar, gimnazial şi liceal, Titulescu are două corpuri de clădire și un amfiteatru, iar de 18 ani și clase primare de învăţământ step-by-step. Denumirea marelui diplomat a căpătat-o după 1989, din noiembrie 2018 pierzându-și titulatura vocațională și devenind Liceul Teoretic N.Titulescu.

La ceas aniversar, mâine, 6 decembrie, vor fi organizate mai multe activități, fiind așteptați să se întâlnească și să revadă școala foști absolvenți și cadre didactice, dar și personalități care au contribuit la dezvoltarea învățământului pedagogic slătinean. Elevii și profesorii au pregătiti programe artistice, o prezentare de film, expoziții de pictură și fotografie, ateliere de creație literară și plastică, un simpozion interjudețean, precum și o festivitate de premiere.