Contracte de cercetare mai multe, loturile experimentale aproape dublate, la Stațiunea Agricolă Caracal

392

Sectorul de Cercetare al SCDA Caracal a obținut în acest an agricol rezultate științifice și financiare remarcabile. Conducerea stațiunii de cercetare anunță că încheie unul dintre cei mai buni ani, cu dezvoltare nu numai pe sectorul de grâu unde este lider național, ci și la culturile sorg, floarea soarelui și porumb în condiții tehnologice diferite.

Cel mai mare producător de sămânță de grâu românesc certificată, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Caracal, subunitate în cadrul Universității Craiova, a cunoscut în ultimii ani un reviriment extraordinar. Seriozitatea și profesioniștii de aici și-au câștigat încet și sigur un renume în ceea ce privește sămânța de grâu din soiurile autohtone. Zeci de loturi demonstrative sunt înființate anual la SCDA Caracal. Acestea sunt cultivate cu hibrizi de top de floarea soarelui, porumb, grâu și rapiță, în urma colaborării instituției cu firme de renume din domeniul imputurilor pentru agricultură. Astfel, fermierii din zonă și nu numai pot observa pe viu cum se comportă aceștia și care sunt avantajele pe care le oferă folosirea lor în cuturile pe care le înființează. Anul acesta este încheiat cu succes, iar anul viitor se anunță unul și mai bun.

„În această toamnă, numărul contractelor de cercetare a crescut cu 38% iar numărul loturilor experimentale a înregistrat o creștere de 94%. În acest an s-au semnat contracte cu 5 noi beneficiari. Acest trend crescator se va înregistra și în primavară, companiile anunțând încă de pe acum intenția de a testa materialul propriu la culturile sorg, floarea soarelui și porumb în condiții tehnologice diferite”, anunță Marius Bran, directorul SCDA Caracal.

Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Caracal este o unitate de cercetare continuatoarea activităţii fostei Staţiunii Experimentale Studina creată în anul 1896, iar în prezent funcţionează în cadrul Universităţii din Craiova. Unitatea îşi desfăşoară activitatea într-o vastă zonă fertilă, dar în care, condiţiile climatice sunt deseori restrictive. De aceea, eforturile întregului personal, atât din sectorul de cercetare, cât şi din sectorul de dezvoltare (producţie) sunt îndreptate pe fundamentarea tehnologiilor de cultură specifice unor condiţii nefavorabile, crearea de genotipuri, identificarea unor genotipuri deosebit de rezistente, producerea de sămânţă din acestea, adaptarea unor soluţii alternative mai profitabile din punct de vedere biologic sau economic, popularizarea acestor măsuri în rândul producătorilor agricoli.