Mini-muzeu al tradițiilor populare, la un liceu oltean

218

Liceul Tehnologic Matei Basarab Caracal a inaugurat, de Ziua Națională a României, un mini-muzeu al tradițiilor speciale. În incinta unității de învățământ a fost alocat un spațiu special (re)întoarcerii la tradiție și la valori eterne.

Cei 101 ani de la marea Unire din 1918 au fost marcați la Liceului Tehnologic ”Matei Basarab” printr-o serie de manifestări inedite. După ce a fost realizată o ”hartă umană” din 101 elevi, care au intonat Imnul național și cântece patriotice, a fost inaugurat un loc special, de care elevii și dascălii de la liceul amintit sunt foarte mândri, un loc ce le deschide elevilor porți de cunoaștere și îi apropie de tradiție. La inițiativa directorului, prof. Marina Samiee, într-un Mini-Muzeu, care și-a aflat locul într-un foaier al liceului, au fost reunite splendide piese tradiționale, strămoșești, de la lada de zestre până la costume populare sau obiecte de uz casnic din vechime. Toate colecționate de la profesori sau elevi. Colțul muzeal poartă și amprenta viziunii grafice a Tatianei Ceocea, profesor de informatică cu talent deosebit în arta plastică. Aceasta a realizat un tablou înfățișând o femeie de la țară odihnindu-se pe o laviță.

”Copiii noștri descoperă astfel frumosul, tainicul… În fiecare lucrușor pe care l-au adus, se ivește o poveste, o stare care îi poartă și ne poartă, totodată, pe fiecare dintre noi, în lumea bunicilor, a străbunilor, a românilor de odinioară. Ne întoarcem astfel la tradiție în dorința de a oferi, prin simpla expunere, o imagine a creatorilor de odinioară, de a ne hrăni sufletele cu autenticele creații, pe care să le racordăm cumva la sensibilitatea contemporană. Dascălii noștri sunt dedicați și au răspuns din toată inima solicitării mele de a înființa un astfel de Mini-Muzeu al Tradițiilor. Pot să vă spun că, în viitorul apropiat, vom îmbogăți ”tezaurul” și cu un război de țesut! Dovedind responsabilitate și încercând din tot sufletul să facem parte din România profundă, afirmăm cu tărie veșnicia pământului românesc. Și credem din toată inima că putem fi mai uniți, mai demni și mai iubitori de Țară!”, a declarat directorul Marina Samiee.