Suspendare în loc de închisoare pentru patronul Monte Verde Caracal. Pedepse intrate „la apă„ pentru toți cei 14 inculpați în dosarul Zahărul

606

Libanezul Henri Saouma, zis Rico, patronul grupurilor de firme Monte Verde din Caracal, scapă cu o pedeapsă ușoară în dosarul devalizării Zahărul Corabia. Curtea de Apel Craiova i-a schimbat condamnarea din 8 ani de închisoare cu executare într-una cu suspendare. Reduceri de pedepse au primit, prin sentință definitivă, toți învinuiții din dosar.

În noiembrie 2012, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la 10 locaţii – locuinţe şi sedii de societăţi comerciale – majoritatea din Craiova şi comunele limitrofe, dar şi din Corabia şi Caracal, Ilfov şi Bucureşti. Suspecții erau acuzați că au utilizat 24 de societăţi comerciale înfiinţate special pentru derularea de activităţi comerciale ilegale cu zahăr şi ulei. Anchetatorii au arătat că numai prin intermediul SC Zahărul Corabia SA, a fost creat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone de zahăr, ca fiind livrare intracomunitară, lucru ce nu corespundea realităţii. 18 persoane au fost trimise în judecată, printre care Rabie Abdalla (director executiv al SC Zahărul Corabia SA) şi Henri Saouma, prejudiciul total stabilit fiind de 4,5 milioane de euro.

Decizia defrinitivă în acest dosar a fost dată de Curtea de Apel Craiova, care a redus considerabil condamnările date inițial de Tribunalul Dolj. Astfel, cele mai mari pedepse au fost primite de Felician Popa, Andrei Dumitru, Ana Popa și Adrian Popa- 7 ani închisoare, inițial aceștia fiind condamnați la 10 ani de închisoare. De la 10 ani închisoare cu executare, Ion Laurenţiu Chiriac a primit 3 ani cu suspendare. Condamnați inițial la 7 ani de închisoare, alți inculpați au primit: doi ani cu suspendare Costinel Carşin,  Costinel Moandă – doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare, Silviu Moandă – trei ani de închisoare cu suspendare, Ion Marius Voiculescu – doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, Gabriela Duinea – trei ani de închisoare cu suspendare , Cezar Jipescu – doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, de la 6 ani închisoare cu executare, decizia definitivă este pentru Daniela Popescu – trei ani de închisoare cu suspendare, Rabie Abdalla – trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de şapte ani,  Dumitru Cristian Udrescu – trei ani de închisoare cu suspendare. De la 5 ani de închisoare, Alexandru Adelin Maria a primit trei ani de închisoare cu suspendare, iar Henri Saouma va executa în locul celor 8 ani de închisoare la care a fost condamnat inițial doar trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de şase ani.