Semaforizare inteligentă, la Slatina, cu fonduri europene. Primarul Moț a semnat ieri contractul de finanțare

492

12,28 milioane de lei este valoarea noului proiect derulat cu fonduri europene pentru care primarul Slatinei, Emil Moț, a semnat ieri contractul de finanțare. Acesta vizează înlocuirea actualelor semafoare cu unele care își schimbă culoarea în funcție de nivelul traficului. În plus, trecerile de pietoni vor fi monitorizate video.

Ieri, primarul Slatinei a semnat contractul de finanțare cu ADR Sud-Vest Oltenia pentru proiectul „Sistem integrat de management al traficului și mobilității urbane și impunere a regulilor, siguranță și securitate”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 4, prioritatea de investiții 4e. Proiectul are o valoare totală de 12,286,925.40 lei, din care 12,04 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă din fonduri europene (FEDR) și buget de stat, iar 245,738.51 lei din bugetul local.

Investiția presupune modernizarea semafoarelor de la: Intersecția Bd. A. I. Cuza cu str. Primăverii (la Vălcea), intersecția Bd. A. I. Cuza cu str. Arcului (la Poștă), intersecția str. Primăverii cu str. Crișan (la Zahana), intersecția str. Libertății cu str. Crișan (la ACR), intersecția str. Nicolae Titulescu cu str. Oituz. De asemenea, trecerile de pieton care se vor semaforiza prin proiect sunt: Pe Bd. A. I. Cuza aproape de intersecția cu str. Libertății (la flori), pe Bd. A. I. Cuza aproape de intersecția cu str. Primăverii (la Centrul Cultural Eugen Ionescu), pe str. Crișan (aproape de bazar) și pe str. Crișan în zona Spitalului Județean.

Potrivit proiectului, noul sistem va avea următoarele funcții:

– Asigurarea priorității pentru transportul public local în locațiile semaforizate prin proiect și adaptarea în timp real a ciclurilor de semaforizare în funcție de informațiile referitoare la poziția autobuzului: timpi de deplasare mai mici pentru transportul în comun în defavoarea transportului cu autoturismul personal;

– Asigurarea unui management adaptiv al traficului prin capacitatea de modificare a timpilor de semaforizare în funcție de informațiile în timp real asupra fluxurilor de trafic: îmbunătățirea calității mediului prin reducerea coloanelor de vehicule și a timpilor de așteptare la semafor și datorită creșterii vitezei medii de circulație pentru traficul general.

– Monitorizare video în locațiile semaforizate, cu efecte asupra siguranței pentru toți participanții la trafic: călători cu transportul public, bicicliști, pietoni.

– Monitorizarea video și identificarea automată a numărului de înmatriculare va oferi informații care vor conduce la creșterea siguranței, precum și la posibilitatea de a stabili politici de reglementare a traficului de tranzit.

– Detecția automată a trecerii pe roșu, prin intermediul camerelor de detecție, va conduce la creșterea siguranței circulației pentru toți participanții la trafic și la reducerea numărului de accidente.

– Informarea locală a participanților la trafic, prin intermediul panourilor cu mesaje variabile, va permite informarea asupra unor situații speciale (lucrări, evenimente, rute ocolitoare etc.), conducând la creșterea fluenței și siguranței traficului.