Senatorii de Olt cer pentru profesori bani pentru cursuri, indemnizații de instalare în rural și indemnizații de pensionare 

575

Paul Stănescu, Renică Diaconescu și Siminica Mirea, senatori de Olt, sunt coinițiatorii unui proiect legislativ ce prevede acordarea unor beneficii personalului din învățământ.

Potrivit noilor prevederi, proiectul fiind trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaților, Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 va fi modificată și completată cu câteva articole. Printre propuneri se numără: cursuri cu costuri acoperite integral de la bugetul de stat pentru formarea personalului didactic, nedidactic și auxiliar; acordarea a două salarii minime brute anuale pentru dezvoltarea profesională și evoluția în carieră; acordarea pentru profesorii care se titularizează în mediul rural a unei indemnizații de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie (cu condiția de a preda pe post cel puțin 5 ani), precum și acordarea unei indemnizații în cuantum de 6 salarii minime brute pe economie pentru profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani în învățământ care se pensionează pentru limită de vârstă.

Inițiatorii arată în susținerea acestor măsuri că tot mai puțini tineri performanți optează să urmeze acest drum de a pregăti pentru viață viitorii cetățeni și că este nevoie de motivarea lor, atât din punct de vedere material, cât și social.

Proiectul de lege are drept cameră decizională Senatul, termenul de adoptare fiind de 45 zile pentru Camera Deputaților ca prima Cameră sesizată. Data la care se împlinește termenul constituțional pentru dezbatere și vot final: 25.12.2019.