Doi olteni, laureați ai Festivalului Maria Tănase

352

Printre laureații ediției jubiliare din acest an a festivalului dedicat Marii Doamne a cântecului popular românesc Maria Tănase se numără și doi olteni.

Zeci de concurenți din toată țara, la care s-au adăugat în premieră și concurenți de peste hotare, au urcat pe scena Teatrului Național Marin Sorescu, ce a găzduit cea de-a 50-a ediție a Festivalului – Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase“. Regalul folcloric s-a desfășurat în perioada 11 – 15 noiembrie, concurenții, dar și cei peste 70 de interpreți, laureați ai edițiilor organizate de-a lungul timpului, fiind acompaniați de orchestrele „Lăutarii“ din Chișinău – dirijor Nicolae Botgros și cea a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova – dirijor Nicolae Drăghia.

Festivalul „Maria Tănase” al cărui debut a avut loc în anul 1969, a devenit cea mai importantă rampă de lansare a tinerilor interpreţi de folclor muzical din toată ţara şi este considerat cea mai exigentă scenă în domeniul concursurilor de muzică populară din ţară. Printre laureații festivalului dedicat celei supranumite „Privighetoarea”, „reprezentanta întregii românimi”, „marea doamnă a milenarului cântec românesc”, „mitul Maria Tănase”, „Edith Piaff a României”, s-au numărat și mulți olteni: Vasilica Dinu, Constantin Enceanu, Luciana Văduva, Constantin Gaciu, Zorina Bălan, Emilia Dorobanțu.

Și nici anul acesta nu a fost unul fără ca folcorul oltenesc să nu fie premiat. La ediția din acest an, câștigată de Luiza Turcu, din Dolj, au fost premiați doi tineri talentați din Olt, care au obținut  Diploma de Excelenţă acordată de Fundaţia Academică Europeană „ETNOCULTURALIA”: Alin Florin Milică și Cosmin Gaciu (ultimul a reprezentat în concurs Doljul).

Cosmin Gaciu
Alin Florin Milică