Start campaniei electorale pentru turul II al prezidențialelor

53

Românii sunt din nou chemați la urne pe 24 noiembrie pentru a-și alege președintele pentru următorii 5 ani de zile. În turul II au intrat candidatul PNL- Klaus Iohannis și candidatul PSD- Viorica Dăncilă. Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a început azi-noapte, la miezul nopții, aceasta urmând a se încheia sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 7,00.

Pe 24 noiembrie, între orele 7.00- şi 21,00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, oltenii sunt chemați iarăși la urne. Votarea se va face în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur.

În turul II, bătălia pentru președinția României se dă între candidații Klaus Iohannis, care a obținut la primul tur 37,82%, fiind votat de 3.485.292 români și  Viorica Dăncila – 22,21 % – 2.051.725 voturi.  La nivelul județului Olt, 78.414 olteni au votat pentru Viorica Dăncilă, iar 54.213 pentru Klaus Iohannis.

Oltenii aflați în străinătate pot vota pe durata a trei zile, ca şi la primul tur, conform următorului program: vineri, 22 noiembrie, între orele 12,00 – 21,00; sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 7,00 – 21,00; duminică, 24 noiembrie, între orele 7,00 – 21,00.

Potrivit AEP, în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care au primit plicul trebuie să se asigure, înainte de a lipi autocolantul pe candidatul preferat, că acesta a intrat în turul al doilea. În cazul în care autocolantul este aplicat pe un candidat care nu a intrat în turul al doilea, votul este anulat. Plicurile cu opţiunile pentru turul al doilea trebuie expediate astfel încât să ajungă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă până cel mai târziu în data de 21 noiembrie. Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menţionat vor fi notificaţi şi îndrumaţi să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare.