Start concursului „Slatina. Acasă la Eugen Ionescu”. Primăria a anunțat subiectele

544

Premii mari pune în joc şi anul acesta Primăria Slatina pentru elevii creativi ai municipiului. Administraţia locală a anunțat subiectele celei de-a VIII-a ediţii a Concursului de creaţie literară şi arte vizuale „Slatina. Acasă la Eugen Ionescu”, destinat elevilor claselor V-XII din municipiu.

14 noiembrie – 4 decembrie este perioada în care în Slatina primăria, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi unităţile de învăţământ cu clase gimnaziale şi liceale de pe raza municipiului, organizează pentru al optulea an Concursul de creaţie literară şi arte vizuale „Slatina. Acasă la Eugen Ionescu”.

La concurs s-au putu înscrie până azi, la ora 9.00 toţi elevii din clasele V-XII din unităţile de învăţământ din municipiul Slatina. Activitatea culturală extrașcolară este derulată pe două secțiuni şi își propune dezvoltarea abilităților de comunicare a tinerei generații prin transpunerea într-o manieră personală a operei marelui dramaturg slătinean Eugen Ionescu. Prima secțiune a manifestării este reprezentată de un concurs literar, în care elevii vor redacta un eseu literar, pornind de la o piesă a lui Eugen Ionescu. A doua secțiune a manifestării este reprezentată de un concurs de pictură, colaj sau grafică pe calculator în care elevii trebuie să imagineze și să exprime vizual ceea ce le sugerează un fragment dintr-o operă a scriitorului român, dinainte stabilită. În cadrul fiecărei secțiuni, tematica de concurs este diferențiată pe două niveluri stabilite în funcție de stadiul de pregătire a elevilor:  Nivelul I – elevi din clasele V-VIII; Nivelul II – elevi din clasele IX- XII.

În intervalul 14 noiembrie – 27 noiembrie 2018, elevii vor studia tematica de concurs și vor realiza eseurile și creațiile artistice vizuale, iar pe data de 28 noiembrie, între orele 8:00 – 12:00, directorii unităților de învățământ vor depune la sediul Primăriei municipiului Slatina toate lucrările concurenților. În intervalul 29 noiembrie – 04 decembrie se vor evalua de către juriu lucrările literare și creațiile artistice, între 29 noiembrie – 04 decembrie va fi perioadă de evaluare prin vot electronic (like-uri) pentru premiul de popularitate (se va acorda în funcție de numărul de like-uri primite doar din România), pe data de 5 decembrie vor fi publicate pe pagina de facebook punctajele atribuite de juriu pentru fiecare lucrare, iar pe data de 6 decembrie vor fi anunțaţi câștigătorii.

Subiectele pentru concursul “Slatina. Acasă la Eugen Ionescu” ediția a 8-a sunt următoarele:

  • Nivelul I (clasele V-VIII)

„(…) oamenii-păpuși, „decoloratul arlechin”, „popa cu barba de vată”, „păpușa madonă de ceară”, „un călător liliputan”, trenuri expres de tinichea, trompete minuscule, biserica de mucava, toate elemente dintr-o Țară de carton și vată, toate aflate de-a valma într-o „cutie de păpușe”. Cartea „EU” a lui Eugen Ionescu, pagina 228

  • Nivelul II (clasele IX-XII)

„S-a sfărîmat / păpușa care mișcă mâna dreaptă, / cînd trăgeai sfoara stîngă, / și cu piciorul stîng, / cînd trăgeai sfoara dreaptă.” Cartea „EU” a lui Eugen Ionescu, pagina 229

Pentru fiecare nivel de vârstă vor fi premianți patru elevi din cadrul unei secțiuni:

  • Premiul 1 – 1.000 lei
  • Premiul II – 600 lei
  • Premiul III – 400 lei
  • Premiul de Popularitate – 200 lei

Elevii de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” sunt marii câștigători ai ediției de anul trecut.