Nu mai au bani nici pentru lumină pe stradă. Primarul Balșului obține bani pentru 43 de orașe

841

După ce în ultimul timp a tot cerut guvernanților bani pentru orașele mici, acestea fiind la stadiul de a intra în faliment, președintele Asociației Orașelor din România, primarul Balșului- Mădălin Teodosescu, primește „plocon” de la Guvernul Orban bani de funcționare până la finele anului.

Nu au bani de salarii, nu mai au bani de cheltuieli de funcţionare, pot să rămână fără lumină pe străzi, nu mai au bani să plătească indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi. Este situația a 43 de orașe mici din România, pe care fără ajutorul guvernanților le paște falimentul. Pentru a putea funcționa până la finele anului, Asociația Orașelor din România, prezidată de primarul Balșului, a solicitat ajutor de la noul guvern. Ieri seară, o delegație condusă de edilul Teodosescu s-a așezat la masa dialogului cu premierul Orban și ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Ion Ștefan. Iar primul ministru a fost convins de aleșii locali să le acorde fonduri la rectificarea bugetară.

„La asociaţia oraşelor mi-au spus foarte clar că 43 de localităţi nu au bani să termine bugetul. (…) O să le dăm prin intermediul ordonanţei de urgenţă de rectificare, de aia am demarat discuţiile cu asociaţiile autorităţilor locale, ca să ştim foarte clar cum prevedem sume care să le permită să închidă anul. Sunt 43 de oraşe care nu au bani de salarii, nu mai au bani de cheltuieli de funcţionare, pot să rămână fără lumină pe străzi, nu mai au bani să plătească indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi, că au fost transferate anul acesta la localităţi fără să le transfere şi resursele financiare”, a declarat Orban.

Reprezentanţii asociaţiilor oraşelor au solicitat ca bugetele locale să fie bazate pe o sumă minimă stabilită pe fiecare locuitor, sumele necesare pentru funcţionarea administraţiilor să fie diferenţiate în funcţie de localităţi, iar completările până la limita bugetului minim să fie făcute de la bugetul de stat dacă nu se colectează din veniturile proprii.

„Noi avem 25 de oraşe, care, şi după rectificare, au un buget minim de funcţionare de sub 1.000 de lei de locuitor şi avem promisiunea fermă a primului ministru că, în cadrul celei de-a doua rectificări, niciunul dintre cele 25 nu va fi sub suma de 1.000 de lei de locuitor. În afară de asta, pregătim o discuţie cu ministrul de Finanţe pentru bugetul anului viitor şi aici avem asigurat că se va avea în vedere faptul că oraşele, municipiile reşedinţă de judeţ, municipiile în general, dar şi unele comune, au servicii cu care deservesc şi localităţile din jur”, a declarat Mădălin Ady Teodosescu, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, la finalul discuţiilor.