Scandal între POLIȚII! Sindicaliștii din poliția națională, acțiune pentru schimbarea denumirii și uniformei Poliției Locale

753

Numiți de către colegii din Poliția Română  „copy paste a uniformei și titulaturei de polițist”, polițiștii locali se confruntă în această perioadă cu cea mai agresivă campanie de schimbare a titulaturii lor în Garda Publică. Petiția de schimbare a Legii Poliției Locale este promovată de Sindicatul Europol și susținută și de ceilalți sindicaliști din poliție.

Se calcă pe bătături de mai mult timp, însă ultima reacție a unui polițist local care a refuzat să se legitimeze în fața unui polițist a declanșat războiul. Polițiștii solicită pentru colegii lor aflați în subordinea primăriilor ca aceștia să nu le mai  poarte numele, uniforma și însemnele. O campanie în acest sens duce Sindicatul Europol, care îndemană cetățenii să voteze o petiție privind schimbarea denumirii Poliției Locale în Gardă Publică, respectiv a denumirii de Polițist Local în Gardian Public.

„Nu mai vrem influențe politice în Poliția Română și cerem schimbarea denumirii „polițiștilor locali” in GARDIENI PUBLICI! Semnati petitia pentru a putea fi promovată ca propunere de modificare legislativă, în Parlamentul României. Mai multe semnături, mai multe șanse de a elimina confuziile cu Poliția Română.”, este mesajul transmis de sindicaliști pe pagina de socializare.

Demersul este susținut și de către alți sindicaliști. „Susținem acest demers. Noi nu spunem că suntem cei mai frumoși, cei mai deștepți. Vrem să nu se mai confunde Poliția Națională cu Poliția Locală prin însemne, uniformă, tot. Mai mult avem și dublă aplicare a legii pe partea pe rutieră”, declară Cristel Ioțu, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual- Olt.

Petiția a fost semnată de 6836 de persoane și a stârnit mii de comentarii.

„Propunerea e ok sa nu mai fie confuzii pai cum cei care pazesc panselutele prin parcuri se numesc politisti ??????????? nu e normal„, consemnează un susținător al petiției. Sunt însă și reacții contra. „Ce aveti cu colegii nostri, nu stiu !! Pana la urma, nu titulatura conteaza ! Profesionalismul si felul fiecaruia de a fi (fler, intuiție, pregatire si seriozitate) conteaza ! Pentru mine vor fi tot colegii mei, la fel ca si jandarmii, polițistii samd..”, susține o altă persoană.

Motivarea petiției:

«Această iniţiativă legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 155 din 12 iulie 2010 privind Poliţia Locală, în sensul schimbării denumirii de „Poliţie Locală”, respectiv „poliţist local” cu cea de „Garda Publică” respectiv „gardian public”.

Apariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor ce a diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române cât şi a acestei instituţii aflată sub coordonarea primăriilor şi favorizează permanent apariţia şi săvârşirea unor abuzuri din partea unor angajaţi ai Poliţiei Locale, care se folosesc de confuzia apărută în rândul cetăţenilor.

Pentru cetăţeanul obişnuit, „Poliţie Locală” sau „Poliţia Română” reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclare chiar şi pentru o parte dintre specialişti.

De asemenea precizăm că în prezent a devenit o practică comună şi de notorietate faptul că majoritatea angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale folosesc articole din uniforma Poliţiei Române, autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale poliţiei, întreţinând şi alimentând confuzia cetăţenilor.

Considerăm că denumirea „Poliţie” trebuie să rămână exclusiv pentru Poliţia Română, iar Poliţia Locală să capete o altă denumire, cea propusă în proiectul de lege fiind de „Garda Publică”.

În acest mod, actuala confuzie se elimină, fosta Poliţie Comunitară cu atribuţii sporite, actuala Poliţie Locală, fiind mai uşor de asimiliat de către comunitate sub aspectul competenţelor şi devine aproape imposibil de realizat confuzia cu Poliţia Română.

În plus, înlocuirea sintagmei „Poliţia Locală” în toate textele legislative aflate în vigoare circumscrie perfect scopului şi conţinutului actului normativ în sine şi a atribuţiilor acestei instituţii denumită în prezent „Poliţia Locală”.

Totodată termenul de „gardă” raportat la sensul dat acestuia în dicţionarul explicativ al limbii române pune în evidenţă prerogativele de paza bunurilor şi de apărare a ordinii publice limitate, numai la acordarea de sprijin structurilor cu competenţe exclusive în acest domeniu, atribute ce suplinesc cu exactitate competenţele special conferite actualei „Poliţii Locale” şi se diferenţiază foarte clar de competenţele Poliţiei Române, instituţie care nu are competenţe în privinţa pazei bunurilor.

Trebuie amintit că instituţia gardienilor publici care a existat şi funcţionat în perioada interbelică, dar a fost desfiinţată şi transformată în „Paza contractuala” odată cu instalarea regimului comunist, iar poliţia comunitară s-a înfiinţat pe structura gardienilor publici cu aceleaşi atribuţii pe care le aveau gardieni publici din perioada interbelică dar şi gardienii publici reînfiinţaţi în anul 1993.»