Renică Diaconescu se implică pentru rezolvarea crizei rezidențiatului: Acești tineri sunt elita învățământului românesc

274

Senatorul PSD de Olt Renică Diaconescu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României și șeful secției Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina se numără printre parlamentarii care au reușit să identifice o soluție pentru rezolvarea crizei rezidențiatului, astfel încât examenul să se poată desfășura și în lipsa semnăturii ministrului Educației. Mai mult, medicul oltean a propus și rezolvarea numărului de posturi scoase la concurs.

Examenul de rezidențiat care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie a fost amânat pentru 8 decembrie, deoarece la Ministerul Educației nu există un ministru care să semneze cele șapte ordine necesare organizării probei. Soluția a fost găsită de un grup de parlamentari: președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, deputatul PSD Bianca Gavriliță și senatorii Renică Diaconescu și Ion Ganea. Aceștia au depus amendamente la lege astfel încât examenul să se poată desfășura și în lipsa semnăturii ministrului Educației. O altă modificare este ca în următorii 5 ani numărul minim de posturi aprobate pentru concursul de rezidențiat să reprezinte cel puțin numărul de absolvenți de medicină generală din anul respectiv.

„Era o problemă cu numărul de absolvenți și cu numărul de locuri scoase la concurs. Absolvenții Facultății de Medicină care rămâneau pe dinafară, după estimările noastre 700-1.000 de oameni, nu puteau să ia nici șomaj. Trebuie reglementată și situația celor care nu iau rezidențiatul, ce vor face acești oameni? O lipsă de programare pe termen lung mi s-a părut, din partea Ministerului, un act de lipsă de respect față de elita învățământului românesc. Acești tineri sunt elita învățământului românesc”, a explicat senatorul Renică Diaconescu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat.

Actul normativ a trecut în unaninimitate de Sena și va trebui să treacă și de Camera Deputaților, for decizional, ordinul privind metodologia pentru examen putând fi semnat astfel în octombrie.