Patru parlamentari de Olt inițiază cadrul legal pentru realizarea compostului din deșeuri menajere

115

Arătând că resturile organice reprezintă 60% din totalul deșeurilor menajere și că ajungând la depozitele de gunoi produc metan, un gaz de 20 de ori mai periculos decât dioxidul de carbon, iar țara noastră trebuie să ajungă la un grad de reciclare impus de UE până în 2025 de minim 55% (în prezent 13,9%), patru parlamentari de Olt au inițiat Legea privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile.

Prin implicarea unor parlamentari de Olt, România intră în rândul țărilor care-și protejează mediul și oamenii cu o lege privind gestionarea deșeurilor nepericuloase (Legea Compostului). Senatorul Siminica Mirea și deputații Marius Iancu, Alexandru Stănescu și Dan Ciocan se numără printre inițiatorii unei propuneri legislative care să creeze cadrul legal pentru realizarea compostului din deșeuri menajere.

https://senat.ro/legis/PDF/2019/19b484FG.PDF

Legea este necesară pentru a respecta o directivă UE ce trasează României obligația de colectare separată a biodeșeurilor până în 2023, precum și un regulament al Parlamentului European privind fertilizatorii (transformarea deșeurilor în compost).

Transformarea deșeurilor în compost este benefică pentru mediu, pentru sănătatea celor care se bucură de plantele crescute pe un sol fertilizat natural și contribuie la gestionarea corespunzătoare a deșeurilor biodegradabile, previne poluarea mediului înconjurăror și apariția mirosurilor neplăcute generate prin fermentarea anaerobă a deșeurilor biodegradabile aflate în haledele de gunoi, previne producerea de poluanți atmosferici care ar fi generați prin incinerarea/arderea deșeurilor.

https://senat.ro/legis/PDF/2019/19b484EM.PDF

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere săptămâna trecută, ieri fiind trimisă pentru aviz consiliilor ecomomice și legislative, dar și pebntru punct de vedere la Guvern.