Oltul, dat exemplu de ministrul Sănătății cu mai mulți bolnavi decât paturi la Psihiatrie. Brătoi: adresabilitate mare, finanțare proastă

359

Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au finalizat controlul în unitățile sanitare de psihiatrie dispus de minister în urma cazului Săpoca. Cu un grad de ocupare de 109,06%, Oltul a fost dat de ministrul Pintea exemplu ca fiind pe locul II pe țară în cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate în secțiile de bolnavi cronici. Directorul Spitalului de Psihiatrie Schitu, Sorin Brătoi, spune că adresabilitatea la unitatea olteană este uriașă, existând programări de pe acum și pentru prima lună a lui 2020, iar adevărata problemă o constituie finanțarea, la nivelul anului 2014.

Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie de către ministrul Sănătății Sorina Pintea. Controlul a vizat  calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie. Ministrul Pintea a prezentat ieri rezultatele, pe lângă spitalele de maximă siguranță fiind verificate și „spitalele de psihiatrie monospecialitate, unde s-a constatat că în secțiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor care, de cele mai multe ori, depășește 100%. Exemple: Vaslui-114.20%,  Olt -109,06%, Neamț -103,22%”.

În Olt, singurul spital de acest gen este Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu Greci. La Schitu sunt tratați pacienți cu atacuri de panică, depresie, tulburări de alimentaţie, ADHD, schizofrenie, alcoolism, dependenţe de droguri sau de Internet şi jocuri de noroc, pe scurt bolile psihice. Iar Oltul nu stă rău în statistici la acest capitol, demențele fiind pe primul loc, iar consumul de droguri în creștere.

„Adevărat, avem grad de ocupare mare, adresabilitatea fiind uriașă. La această dată, avem deja programări făcute până pentru data de 6 ianuarie 2020. Avem internați 164 de bolnavi la o capacitate de 160 de paturi. În anul 2000 aveam 220 de paturi, însă ministerul a tot tăiat din ele. Însă adevărata problemă nu o constituie supraaglomerarea, ci finanțarea, Casa de Sănătate contractează doar 139 de paturi. Mai mult, din anul 2014 se aplică același tarif pe ziua de spitalizare- pe durată lungă circa 126 lei, scurtă 145 de lei. Însă cheltuielile- furnizori, lumină, salarii, mâncare, nu se plătesc la nivelul anului 2014!”, declară directorul Sorin Brătoi.

Spitalul de Psihiatrie de la Schitu Greci este unul dintre cele mai moderne din țară, iar conducerea și CJ Olt continuă să facă investiții pentru a transforma unitatea medical într-una etalon.