Modificările Codului Rutier aduce noi resptricții pentru asiranții la carnetul de șofer. Nu-l pot obține cei care suferă de o serie de afecțiuni. Cea mai cunoscută boală esre diabetul.
Iată mai jos afecțiunile care pun probleme aspiranților la statutul de șofer:
Problemele cu vederea este una dintre afecţiunea care îi pot lăsa fără permis pe şoferi.Nu au dreptul de a conduce nici cei care au daltonism. După pierderea temporară a vederii există o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. În urma unui aviz favorabil din partea medicilor oftalmologi, persoanele care au fost afectate își recapătă dreptul de a conduce.
Persoanele care suferă de epilepsie nu au dreptul de a deține permis auto sau de a-și reînnoi permisul de conducere existent.
Persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac ori angină pectorală de repaus sau emoție nu au dreptul de a conduce sau reînnoi permisele auto. Se includ și persoanele care suferă de tensiune arterială anormală, cei care poartă stimulator cardiac, dar şi cei cu antecedente de infarct miocardic.
Persoanele care prezintă afecțiuni la nivelul aparatului locotomor nu au dreptul de obține permis auto sau de a-l reînnoi. Există situații în care persoane cu handicap fizic au dreptul de a conduce un autoturism, este nevoie de avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.
Persoanele care au suferit episoade repetate de hipoglicemie acută nu pot avea permis de conducere sau de a-și reînnoi permisul existent. Cei care suferă de diabet zaharat și sunt sub un tratament medicamentos au nevoie de un aviz medical autorizat și controale medicale periodice, cel puțin o dată la cinci ani.