Elevii din Olt au gătit la Festivalul Național al Prazului

282

Elevi ai Liceului Tehnologic Matei Basarab din Caracal, Liceului Tehnologic Izvoarele și Liceului Tehnologic P.S. Aurelian Slatina care învață la profile gastronomice, au experimentat, pe viu, arta culinară, dând naștere unor ”opere” frumoase și gustoase, toate acestea sub ochiul critic al lui Radu Zărnescu. Viitorii master chefi au gătit la Festivalul Prazului de la Mioveni.

În perioada 27-29 septembrie, la Mioveni s-a desfășurat „Festivalul Național al Prazului”. Pe lângă muzică, joc și obiceiuri populare, vedeta festivalului a ajuns în preparatele unor maeștrii bucătari, conduși de Master chef Radu Zărnescu. Aceștia au pregătit în fața celor prezenți preparate din bucătăria românească și internațională cu praz.

Prezenți pentru a învăța, dar și pentru a-și etala cunoștințele în domeniu, au fost și elevi ai școlilor care fac parte din Asociația pentru Promovarea Învățământului în Industria Ospitalității, însoțiți de Marina Samie, Președintele Consiliului Național A.P.I.O. și director al Liceului Tehnologic „Matei Basarab“ Caracal, directori ai liceelor afiliate și cadre didactice.

 “Pe perioada derulării evenimentului, în fiecare dintre cele 3 zile de sărbătoare, elevii A.P.I.O. și cadrele didactice coordonatoare au experimentat, pe viu, arta culinară, dând naștere unor ”opere” frumoase și gustoase, toate acestea sub ochiul critic al lui Radu Zărnescu. Un eveniment inedit, complex, menit să aducă în modernitate ingredientul minune al oltenilor, Festivalul Național al Prazului de la Mioveni, a reprezentat pentru elevii A.P.I.O., elevi ai Liceului Tehnologic Matei Basarab din Caracal, Olt, Liceului Tehnologic Izvoarele, Olt, Liceului Tehnologic P.S. Aurelian, Slatina, Liceului Tehnologic Viilor, Ilfov, dar și ai altor licee din țară, afiliate A.P.I.O., o șansă reală de a-și însuși competențele cheie necesare acestei frumoase îndeletniciri, dublată de o emoție unică pe care o poți trăi doar într-un show culinar de excepție. declară directorul Liceului  Tehnologic Izvoarele, Eugenia Mateşică.

La Festivalul Național al Prazului, județul Olt a fost reprezentat și de meșterii populari: Ștefan Trușcă -olărit-ceramica de Oboga de pe Valea Oltețului, Ionel Cococi- prelucrarea ceramicii neolitice din cultura Vădastra, Olguța Alexandrina Filip- cusutul- țesutul costumelor populare, Alexandru Stan- sculptură în lemn. La scenă deschisă a fost aplaudat și folclorul oltenesc, dansurile autentice fiind prezentate publicului strâns la festival de către Ansamblul Mugurașii din Optași- Măgura, coordonat de către maestrul Marin Scarlat.