Deputatul Alexandru Stănescu: Sancțiunile pentru procesatorii, producătorii și comercianții care falsifică mierea – 30.000- 40.000 lei

71

Pentru prima dată în istoria României, în noua Lege a Apiculturii va exista o definiție clară a mierii de albine și sancțiuni foarte aspre pentru cei care vând miere falsificată. Aceasta, în urma implicării deputatului de Olt Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Chiar azi, dezbaterile pe această temă au loc în comisii.

“Am început dezbaterea în cadrul subcomisiei organizată pentru a discuta Legea pentru modificarea și completarea Legii apiculturii nr.383/2013 – PLx 221/2017, din dorința de a media neînțelegerile apărute în sectorul apicol.”, anunță deputatul de Olt Alexandru Stănescu.

Parlamentarul dezvăluie și principalele modificări aduse legii, astfel încât să fie descurajați cei care vând miere obținută din sirop sau alți “îndulcitori”, iar românii și copiii lor să poată consuma miere românească naturală și sănătoasă.

“Modificările introduse prin PLx 221/2017 vizează corelarea cu Directiva 2001/110/CE a Consiliului din 2001 privind mierea și anume:

  • producătorii și comercianții trebuie să afișeze vizibil pe etichetă țara de origine;
  • afișarea de asemenea vizibil a amestecurilor – dacă sunt din țările UE, din afara UE sau UE și țări terțe;
  • de asemenea, medicii veterinari sunt obligați să monitorizeze și să controleze procesatorii, producătorii și să ridice probe în orice moment pentru controlul calității mierii, în vederea depistării surogatelor;
  • s-au mărit sancțiunile în cazul în care se introduce material biologic apicol neautorizat (mătci-hibrizi) de către ANZ și ANSVSA (între 30.000-40.000 lei);
  • s-au mărit sancțiunile pentru procesatorii, producătorii și comercianții care falsifică mierea (30.000-40.000 lei). Mierea depistată falsă se distruge pe cheltuiala vinovatului (producător, procesator, comerciant).”, dezvăluie președintele Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților.