Proiectul mandatelor de 5 ani pentru primari a ajuns la Camera Deputaților

130

Propunerea legislativă a senatorului independent de Olt Siminica Mirea privind prelungirea mandatelor cu încă un an de zile pentru primari, consilierii locali și consilierii județeni, a ajuns la Camera Deputaților, pentru care s-a stabilit competența de primă cameră sesizată.  Demersul parlamentarului oltean este susținut și de colegii social-democrați Renică Diaconescu, Paul Stănescu, Marius-Ionel Iancu, Florin Iordache, Alexandru Stănescu și Dan Ciocan.

Săptămâna trecută, plenul Senatului a aprobat trimiterea propunerii legislative privind modificfarea articolului din Legea Administrației Publice Locale ce prevede durata mandatului aleșilor locali și județenei la Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată. Propunerea legislativă inițiată de senatorul de Olt Siminica Mirea, susținută și de alți 6 parlamentari nde Olt, a primit avizul Consiliului Economic și Social aș Senatului, dar și pe cel al Consiliului Legislativ.

Legislația actuală stabilește durata mandatului unui edil și aleșilor locali/județeni la patru ani, iar propuenrea senatorului oltean este ca perioada pentru care aleșii comunității să-și exercite funcțiile să fie mărită la 5 ani de zile, așa cum se întâmplă în cazul președintelui țării sau altor state europene.

Potrivit senatorului Mirea, „perioada de timp consfințită de legiuitor nu permite, în contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate. Majoritatea proiectelor cu finanțare europeană au o durată estimat standardizată de 5 ani. Este greu ca o echipă nouă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes prin măsuri potrivite proiectul aflat în derulare”.