DIICOT a cerut ajutorul FBI pentru stabilirea ADN-ului Luizei Melencu, dar și expertizarea lui Dincă

138

Anchetatorii români cer ajutorul FBI în cazul Caracal! DIICOT a pus la dispoziția Biroului Federal de Investigații fragmentele osoase în vederea identificării ADN-ului Luizei Melencu, mama fetei fiind citată pentru mâine să dea noi probe biologice. de asemenea, FBI îl va expertiza și pe Gheorghe Dincă.

DIICOT a cerut sprijinul FBI pentru a stabili dacă rămășițele din liziera de la marginea Caracalului, pe care Gheorghe Dincă le-a indicat ca aparținând Luizei Melencu, aparțin sau nu acesteia. Analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat. Procurorii au anunțat colaborarea în acest caz cu FBI.

“Urmare a comunicatului din data de 24.09.2019, Biroul de Informare și Relații Publice aduce la cunoștința opiniei publice, următoarele:

Prin ordonanța din data de 20.09.2019, procurorii DIICOT – STRUCTURA CENTRALĂ au dispus efectuarea unei cereri de asistență judiciară în materie penală cu autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (F.B.I.), având drept obiect efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial și cromozomial) al victimei majore, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial.

În acest sens, au fost puse la dispoziția Biroului Federal de Investigații, fragmentele osoase ce urmează a fi supuse analizei.

Prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența specialiștilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului DINCĂ GHEORGHE.

Precizăm faptul că, în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen.

Precizăm faptul că activitățile procedurale ce privesc partea civilă MELENCU MONICA GEORGETA se află în conexitate cu activitățile anterior menționate.

Partea civilă, numita MELENCU MONICA GEORGETA, a fost citată pentru data de 26.09.2019, în vederea punerii în executare a autorizării emise la data de 23.09.2019 de către Tribunalul București”, anunță DIICOT.