Regina cântecului românesc, sărbătorită pe platoul Balșului. Evenimentul – proiect școlar în competiția națională “Euroscola”

117

Vocea Mariei Tănase, cântecele și povestea reginei cântecului românesc, supranumită “Pasărea măiastră” se vor auzi mâine pe platoul din centrul Balșului, la orele prânzului.  Evenimentul «MARIA Tănase – “Pasărea măiastră” înaripată de sufletul neamului nostru» face parte dintr-un proiect educațional derulat de elevii Liceului Teoretic “Petre Pandrea” Balș, în cadrul concursului național “Euroscola”, organizat de Parlamentul European.

“Echipa de proiect Euroscola de la Liceul Teoretic Petre Pandrea vă invită pe Platoul din centrul oraşului să o sărbatorim împreună pe Maria Tănase, cu ocazia împlinirii a 106 ani de la naştere. Am pregătit un scurt program artistic în care vă vom povesti despre viaţa artistică a Mariei Tănase, vom asculta câteva piese din repertoriu ei şi la final vom juca impreună Ciulendra. Pentru a crea puţin din farmecul perioadei în care a trăit “Pasărea măiastră a folclorului românesc” vă invităm să purtaţi o ie sau chiar un costrum popular tradiţional.“, este invitația lansată de către organizatori.

Activitățile de cunoaștere a modului de funcționare a Parlamentului European, de a fi membri pentru o zi și de a dezbate în plen propuneri, nu sunt necunoscute elevilor acestui liceu. Anul trecut, “Petre Pandrea” a fost desemnat primul liceu pe țară Școală Ambasador a Parlamentului European și tot anul trecut elevi de la liceul bălșean au reprezentat România la Strasbourg, la Ziua Euroscola, discutând în comisii, formulând propuneri legislative, au dezbătut propunerile în plen, au adresat întrebări, au făcut comentarii și au adoptat sau respins propunerile legislative.

În 2017, ceramica de Vădastra a fost tema proiectului cu care echipa de liceeni de la “Petre Pandrea“ Balș s-a înscris la concursul „Euroscola”, învățând să modeleze lutul după tehnica neolitică, promovând și popularizând renașterea unei tradiții vechi de 7500 de ani.