Liceenii olteni pot obține, pentru un an școlar, BURSE GRATUITE de studiu în SUA

186

Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională și de Ministerul Educației Naționale invită liceenii interesați, cu cetățenie română, să participe la programul Future Leaders Exchange Program (FLEX), ediția 2020-2021. Candidaturile se depun doar online, liceenii din Olt interesați putând obține mai multe informații la Biblioteca Județeană Ion Minulescu Slatina.

5 liceeni din Olt, din cei 1441 de candidați de la nivelul întregii țări, s-au aflat anul trecut printre cei 231 de semifinaliști ai burselor FLEX. Niciunul însă nu a reușit să se numere printre cei 35 de finaliști, însă anul acesta liceenilor li se oferă o nouă șansă. Numărul de burse pentru 2020-2021 este tot de 35. Competiția pentru un an de studiu gratuit în SUA este deschisă liceenilor din clasele IX- XI, care studiază limba engleză în liceu, născuți între 15 iulie 2002 și 15 iulie 2005.

Tinerii sunt încurajați de către Inspectoratul Școlar Județean Olt să aplice pentru a participa la programul de schimb de experiență FLEX- Future Leaders Exchange Program, finanțat de către Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii,  ce le oferă ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american, pe parcursul anului școlar 2020-2021. La întoarcerea în țară, există posibilitatea echivalării anului de liceu urmat în SUA, conform reglementărilor în vigoare.

Ultima zi de înscriere în program este 17 octombrie. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Până în ianuarie 2020, aplicațiile candidaților vor fi evaluate de o comisie din SUA, în perioada decembrie 2019- februarie 2020 desfășurându-se runda 2 de selecție (semi-finala), derulată în 5 centre naționale (București, Constanța, Cluj Napoca, Iași și Timișoara), ce constă din redactarea unor eseuri, un test de limba engleză, un interviu de grup și un interviu individual. La finalul acestei etape fiecare semi-finalist va primi o aplicatie tipizată pe care va trebui să o completeze personal. În mai 2020 vor fi anunțate rezultatelor finale. Bursierii vor pleca în perioada iulie- septembrie 2020 și se vor întoarce acasă în mai- iunie 2021.