DNA trimite rectorii Academiei de Poliție în judecată pentru șantaj, după ce slătineanul Bărbulescu, ofițer de poliție, i-a TURNAT

157

Fostul rector al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, şi fostul prorector al unităţii de învăţământ Petrică Mihail Marcoci au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de instigare la şantaj. Ei au fost turnați de slătineanul Adrian George Bărbulescu, ofițer de poliție în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, autorul amenințărilor cu moartea primite de către jurnalista Emilia Șercan, în urma dezvăluirilor privind tezele de doctorat plagiate în cadrul instituției. Slătineanul și-a mărturisit că a fost instigat chiar de către rectorul academiei.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Adrian Iacob, la data faptei chestor de poliţie şi rector al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, şi Petrică Mihail Marcoci, la data faptei comisar şef de poliţie şi prorector al Academiei, fiecare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la şantaj.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, l-ar fi determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Concret, arată anchetatorii, Iacob şi Marcoci i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Bărbulescu, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi de recunoştinţa acestuia pentru că după absolvire fusese menţinut în cadrul Academiei, să achiziţioneze mai multe aparate de telefon second hand şi cartele preplătite pentru a transmite mesaje de ameninţare persoanei vătămate.

“Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluţia infracţională pe parcursul săvârşirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpaţi unui alt ofiţer debutant din cadrul Academiei, care însă nu le-a dat curs”, menţionează DNA.

“După trimiterea mesajelor de ameninţare, inculpaţii au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicaţii telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să şteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală şi l-au asigurat că va primi o pedeapsă uşoară, precum şi că va fi menţinut în cadrul Academiei chiar în situaţia unei condamnări”, mai arată procurorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.

DNA informează că faţă de inculpatul Gheorghe Adrian Bărbulescu procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei în vederea încheierii unui acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei.

Bărbulescu lucrează la biroul de cooperare inter-universitară al Academiei de Poliție, unde a fost angajat imediat după absolvire, în 2018.

Jurnalista Emilia Șercan este de câțiva ani autoarea unor dezvăluiri privind tezele de doctorat plagiate ale unor oficiali ai statului, în ultimele săptămâni publicând constant informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție. Ținta a fost inclusiv rectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, Adrian Iacob, despre care a dezvăluit că ar fi plagiat aproape 70% din teza de doctorat, în situația în care întreaga sa carieră academică se bazează pe titlul de „doctor” obținut.

Potrivit Ministerului de Interne, în acest moment în toate structurile instituției există circa 580 de posesori de titluri de doctor. Deși în ultimii trei ani s-a anunțat verificarea tezelor de doctorat elaborate în instituția care pregătește viitori polițiști, doar şase teze au fost verificate de Comisia de Etică.