Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să amâne pentru 15 octombrie dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Este așteptată mai întâi motivarea deciziei Curții Constituționale pe completurile specializate.
Pe 8 februarie anul trecut, fostul primar al Slatinei, fost ministru de Finanțe și fost consilier al premierului Dăncilă, a fost condamnat de Înalta Curte la 8 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Instanța supremă a stabilit și confiscarea a 6,2 milioane lei, bani pe care fostul edil i-ar fi primit ca mită, precum și menținerea sechestrului instituit pe bunuri ridicate la perchezițiile făcute în 2015 în acest dosar, adică circa 170 de tablouri și alte opere de artă, trei lingouri de aur și diverse sume de bani.
Pe 3 iulie 2019, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict între Parlament și ÎCCJ și a anunțat că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive. Acest fapt a determinat judecătorii de la Înalta Curte să amâne sentința în Cazul Vâlcov, așteptând motivarea deciziei CCR în cazul completurilor specializate.
Darius Vâlcov nu s-a prezentat la termenul de azi, următorul termen fiind stabilit pentru data de 15 octombrie.
Vâlcov a fost trimis în judecată, în mai 2015. Este vorba de dosarul în care omul de afaceri Theodor Berna îl acuză că în 2009 primarul Slatinei ar fi pretind comision de 20% la lucrările de “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.