Polițiștii de la Arme trec la controale în Olt pe precursori de explozivi, în cooperare cu serviciile specializate ale Comisiei Europene. Contravenția, amendată cu 25.000 lei

140

În această perioadă, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase efectuează controale administrative pentru a combate operațiunile cu precursori explozivi restricționați.

La nivelul județului Olt, 13 utilizatori sunt înregistrați și au dreptul să dețină explozivi. Din motive de ordine și siguranță publică, în România este interzis operatorilor economici să pună la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg precursori de explozivi restricționați, acestea fiind substanțe (Peroxid de hidrogen, Nitrometan, Acid nitric, Clorat de potasiu, Perclorat de potasiu, Clorat de sodiu și Perclorat de sodiu) aflate într-o concentrație mai mare decât limita maximă legală. De asemenea, persoanelor din rândul publicului larg le este interzis să introducă pe teritoriul României, să dețină, să utilizeze, să producă, să experimenteze, să prelucreze sau să transporte astfel de precursori de explozivi restricționați.

În această perioadă, polițiștii olteni de la Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase încep controalele pe această temă, cei prinși încălcând legea fiind aspru pedepsiți: amenda pentru o singură contravenție este de 2500 de lei.

“Pentru asigurarea legalității operațiunilor cu aceste substanțe, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Olt efectuează controale administrative și cooperează cu serviciile specializate ale Comisiei Europene, cu autoritățile competente şi punctele naționale de contact din celelalte state membre ale Uniunii Europene și din statele Spaţiului Economic European şi, după caz, cu autoritățile competente din state terțe. În vederea verificării de către autoritățile și instituțiile publice a respectării normelor legale, operatorii economici sunt obligați să permită accesul în locațiile în care îşi desfăşoară activitatea, să furnizeze date cu privire la comenzile sau operațiunile cu acești precursori, precum şi orice alte date sau informații relevante, să permită verificarea documentelor și prelevarea de probe în vederea analizării fizico-chimice. Operatorii economici care produc, introduc, dețin, experimentează, prelucrează, transportă, utilizează sau pun la dispoziție precursori de explozivi trebuie să raporteze punctului național de contact de îndată, dar nu mai târziu de 48 ore de la momentul sesizării, tranzacțiile suspecte, inclusiv refuzul de a accepta o tranzacție suspectă, precum și furturile şi disparițiile semnificative de precursori de explozivi. Operatorii transmit punctului național de contact o listă cu precursorii de explozivi restricționați sau amestecurile care conțin astfel de substanțe cu care efectuează operațiuni”, atenționează IPJ Olt.