Călușarii Oltului, în Republica Moldova la Festivalului Cultural al Românilor de Pretutindeni

322

Călușarii Oltului vor fi în acest week-end ambasadorii tradițiilor românești în Republica Moldova. Coordonați de Nichita Dragomira și George Dulescu, dansatorii vor duce dansul magic pe scena Festivalului Cultural al Românilor de Pretutindeni.

Peste 150 de ansambluri etno-folclorice și artiști renumiți din întreg spațiul românesc, printre care și din Olt, vor transforma platoul etno-cultural „VATRA” din Strașeni, Republica Moldova, într-un spectacol cultural plin de obiceiuri, port popular și folclor. Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni va avea loc în zilele de 14 și 15 septembrie. Evenimentul din acest an se dorește o continuare a „Centenar Fest”, organizat anul trecut, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Peste Prut, timp de două zile se va trăi românește, organizatorii încercând să expună sub un singur acoperiș întreg tezaurul cultural din tot spațiul românesc. Iar de la această „expoziție” nu putea lipsi dansul magic al călușului, aflat în patrimoniul imaterial al umanităţii, reprezentativ pentru folclorul românesc. Așa că el va fi dus la festival de cei mai virtuoși dansatori: oltenii. Călușarii de la Sârbii Măgura, coordonați de vătaful George Dulescu, dar și de cel mai bun dansator și coregraf de căluș din țară- Nichita Dragomira, vor bate pintenii şi vor striga „Hălăişa!” la Strașeni.

Invitați în festival sunt numeroși artiști îndrăgiți, printre care: Florin Piersic, Oana Vențel, Surorile Oșoianu, Nicolae Botgros și Orchestra Națională de muzică populară Lăutarii, Irina Loghin, Fuego, Laura Olteanu, Florin Gherman și mulți alții.