Generalul IȘJ Olt, AMENDAT. Un profesor de religie l-a „taxat” la salariu

804

Inspectorul școlar general al județului Olt, Adrian Bărbulete, este bun de plată, după ce a pierdut definitiv procesul cu profesorul de religie Marian Doru Badea. Profesorul l-a dat în judecată că nu i-a răspuns unei solicitări de informații publice în termenul legal, iar Curtea de Apel Craiova a dat ieri sentința definitivă.

„Admite recursul. Casează sentinta şi, rejudecând, admite în parte actiunea în sensul că aplică inspectorului şcolar general al ISJ Olt o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere aferentă perioadei 04.02.2019-18.04.2019. Definitivă”, este soluţia Curţii de Apel Craiova, dată ieri.

Astfel, generalul Bărbulete va trebui să-i plătească profesorului din propriul salariu pentru o cerere în baza Legii 544/2001 privind informaţiile de interes public făcută către IȘJ Olt.

„ În primă fază, cadrul didactic a cerut acest lucru la Tribunalul Olt, unde a pierdut procesul şi apoi a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, unde văd că i s-a admis în parte cererea şi s-a dispus amendarea inspectorului şcolar general”, a declarat Anca Paul, juristul IȘJ Olt.

În fapt, generalul Bărbulete a „picat” nevinovat la plată, cauza fiind din 2017, pe când nu conducea învățământul oltean, iar cererea profesorului fiind făcută către liceul din Osica de Sus, care-l dedese afară. Atunci, profesorul Badea și-a acționat în instanță angajatorul, Liceul Teoretic ,,I.Gh. Roșca,, din Osica de Sus, pentru că a refuzat să furnizeze informații publice, în baza Legii 544. Autoritățile susțineau atunci că bărbatul îi terorizează pe angajații liceului cu tot felul de solicitări, din dorința de a se răzbuna că nu a mai fost acceptat la catedră, după ce contractul i-a fost desfăcut pentru că nu i-a mai fost acordat avizul de către Episcopia Slatinei și Romanațiului și, în plus, la adresa sa au fost o serie de sesizări privind atitudinea necorespunzătoare la adresa propriilor eleve, care au dus la cercetarea desciplinară.

Bărbatul este de fel din Pleșoiu și a pierdut acel proces la Tribunalul Olt, însă Curtea de Apel, Craiova l-a declarat acum câștigător.

Angajații Liceului Roșca declarau la momentul izbucnirii conflictului că sunt deranjați aproape zilnic de profesorul de religie, care solicita tot felul  de informații, unele care nu aveau niciun fel de legătură cu speța sa. Uneori, pentru a scăpa de șicanele sale, aceștia au apelat la ajutorul polițiștilor și au luat în calcul să obțină chiar și un ordin de restricție.