DSP Suceava: Elevii din Slatina cazați în tabără la Gura Humorului nu au făcut toxiinfecție, ci indigestie de la dulciuri

284

Zece copii din Olt, de la Școala „Nicolae Iorga” Slatina, cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani, aflaţi în excursie în Bucovina, a ajuns pe 30 august la Spitalul Orăşenesc din Gura Humorului din cauza unor probleme digestive, fiind şi diagnosticaţi cu „intoxicaţie alimentară medie”. Azi, directorul DSP Suceava a anunțat rezultatul anchetei inspectorilor sanitari, arătând că a fost vorba despre ”un episod de indigestie” cauzat de ”consumul exagerat de dulciuri”.

16 copii şi doi adulţi supraveghetori au avut parte și de o experiență neplăcută, în cadrul unei excursii în Bucovina. Elevii cazați într-o tabără în localitatea suceveană Mănăstirea Humorului au ajuns la spital după ce doi dintre ei, în vârstă de 10 ani, au început să acuze dureri abdominale şi vărsături, unul dintre profesorii însoțitori solicitând la 112 intervenţia unei ambulanţe.  În urma consultației, medicii au identificat simptome de intoxicaţie alimentară medie la încă opt copii. După evaluare şi acordarea de îngrijiri medicale, toţi au revenit la pensiune.

Inspectorii sanitari au declanșat o anchetă, al cărei rezultat a fost anunțat azi. Directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu, a anunțat că suspiciunea de toxiinfecţie alimentară în cazul grupului de copii din Olt nu s-a confirmat, concluzia anchetei arătând că a fost vorba despre ”un episod de indigestie” cauzat de ”consumul exagerat de dulciuri”.

Unitatea de cazare nu este autorizată sanitar pentru alimentaţie publică, iar copiii au declarat că au consumat dulciuri în exces, achiziţionate dintr-un hipermarket.

DSP Suceava a anunțat că au fost analizate în Laboratorul de Diagnostic şi Investigare în Sănătate Publică al instituției probe din alimentele gătite, din dulciurile preambalate cumpărate din hipermarket, din fântână, teste de sanitaţie din bucătăria unităţii şi coproculturi recoltate de la pacienţi. Deși proba de apă provenită din sursa proprie nu se încadrează din punct de vedere microbiologic în parametrii prevăzuţi de legislaţie, s-a considerat că încărcătura microbiană şi cu germeni patogeni este minimă, neputându-se constitui în sursă de îmbolnăvire conform normelor epidemiologice. Mai mult, în coproculturile recoltate de la pacienţi nu a fost identificată prezenţa unor agenţi patogeni.